Kuivõrd Boris Johnsoni hiljutise valimisvõiduga on saanud üha kindlamaks, et Brexit leiab 31. jaanuaril aset ja Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust – sest just selle lubaduse najal saigi Johnsoni erakond valimistel võidu –, on brittidel tehtud erinevaid kampaanialehekülgi, mis selleks ette valmistavad.

Üheks on Ready for Brexit (Brexitiks valmis – e.k), kus jagatakse soovitusi ka ettevõtjatele, kes tahavad pärast Brexititki EL-i liikmesriikides äri jätkata. Selle nädala keskpaigas avaldati seal intervjuu Eesti e-residentsuse programmi juhi Ott Vatteriga. Sellega pakutakse ühe võimaliku lahendusena välja just eestlaste e-residentsust.

Vatter kirjeldab, kuidas e-residentsus on Eesti riigi poolt viis aastat tagasi ellu kutsutud projekt, mis võimaldab lisaks eestlastele endile ka välismaalastel üleilma tuntud digiriigi võimalustest osa saada. „Eestis on digitaalne identiteet olnud viimased 15-16 aastat kasutusel ja me ei kujuta enam oma elu selleta ette,” räägib e-residentsuse programmi juht.

Tema sõnul on 99% valitsussektori teenustest viidud Eestis veebiplatvormidele üle. E-residentsuse programmi abil saavad ka välismaalased, kes tahavad tegutseda EL-i piires, ilma füüsilise kohaoluta piirkonnas äri ajada, kinnitab ta. Ka räägib Vatter, kuidas pärast Brexiti otsust on hakanud brittide e-residentsuse taotluste arv kasvama.

„E-residentsus on brittide jaoks kasulik, kuna see tähendab, et nad saavad jätkata EL-is äri ajamist ilma füüsiliselt Suurbritanniast lahkumata,” ütleb ta. Küll aga täpsustab Vatter, et e-residentsus ei anna koheselt elamisluba Eestis. E-residendiks saamine võtab tema sõnul aega umbes kaks kuud, samas võib see ka kiiremini minna.

Ka kirjeldab Vatter, kuidas tänaseks on juba olemas erinevad ettevõtted, kes aitavad e-residentidel kogu paberimajandusega hakkama saada – olgu see siis kas tegevusaadressi võimaldamisel, raamatupidamisteenuste või muude asjade ettevõtte tegevuseks vajalike teenustega abistades.

Praeguse seisuga on e-residentide hulgas 3200 britti. Nendega on seotud 450 ettevõtet, mille tegevuspaigaks on jätkuvalt Suurbritannia. Novembris ületas e-residentide loodud Eesti ettevõtete arv 10 000 piiri, neist 7000 on loodud just viimase kahe aasta jooksul. E-residente kokku on üle 62 000.