Roomas San Giovanni metroopeatuses on kohalikest inimestest tihti järjekord, sest nad toovad kottide kaupa plastpudeleid, et lunastada kampaania „+Ricicli +Viaggi“ raames endale tasutasõidu õigus metroos, kirjutab EuroNews. Kampaania tähendab: „mida rohkem ümber töötled, seda rohkem sõidad ühistranspordiga“.

Plastpudeli eest saab lunastada 5-sendise krediidi, mida on võimalik vahetada digitaalseks piletiks. Standard pilet 100 minutiks maksab 1.50 eurot, mille lunastamiseks on vaja taaskasutusse suunata umbes 30 pudelit.

Olukord prügiga halvenemas

Kuigi plastiku jaoks mõeldi välja motiveeriv süsteem, kuidas selle suurt hulka linnas vähendada, on jätkuvalt suureks probleemiks muu prügi, mis massiliselt tänavatele jõuab. Nii elanikud kui turistid kurdavad selle üle, et linnas on tänu roiskuvale prügile, millega pole tegeletud, tekkimas lisaks haisu probleem.

Iidses linnas on sadade tonnide viisi koristamata prügi, mis roiskub. Roomas ei ole loodud toimivat süsteemi prügi äraveoks ja selle ümbertöötlemiseks. Teistes Itaalia linnades nagu näiteks Milanos on kolme miljoni elaniku kohta mitu prügi ümbertöötlemisjaama ja prügilat.
Plastiku vähendamise eesmärgil paigaldatud ümbertöötlemismasinad, kust saab pudelite vastu tasuta sõiduõiguse lunastada, on paigutatud esialgu kolme metroojaama aastaseks testperioodiks.