2018. aastal kasvas viie enim teeninud miljardäri varandus oluliselt vähem ehk „ainult" 48 miljardi dollari (43 miljardi euro) võrra, kirjutab Forbes.

2019. aasta suurimad võitjad

1. Bernard Arnault. Vara väärtus: 107,7 miljardit dollarit (+40 miljardit)

Prantsuse luksuskaupade gigandi LVMH omanikul ja juhil Bernard Arnault'l oli tänavu väga hea aasta. LVMH aktsia tõusis 2019. aastal 54 protsenti ja on viimase nelja aasta jooksul kolmekordistunud. „Ma mõtlen igal hommikul sellele, et nõudlus meie brändi järele oleks tugev ka kümne aasta pärast," ütles Arnault novembris. „See on tegelikult edu võti." LVMH alla kuulub üle 70 kaubamärgi, nende hulgas Louis Vuitton, Bulgari, Dior ja Fendi.

2. Mark Zuckerberg. Vara väärtus: 72 miljardit (+22,1 miljardit)

Kuigi Facebooki asutaja ja juht on viimasel ajal palju kriitikat saanud, siis ületasid sotsiaalmeediagigandi tulemused analüütikute ootusi. Facebooki aktsia tõusis viimase aasta jooksul 48 protsenti.

3. Amancio Ortega. Vara väärtus: 74,9 miljardit (+17,3 miljardit)

Hispaania ärimees Amancio Ortegale kuulub Inditexi grupp, mille tuntuim poekett on Zara. Inditexi aktsia kasvas tänavu 34 protsenti. Novembris teatas Inditex, et kärbib kulutusi ja samal ajal laiendab globaalset haaret ning avab uusi veebipoode erinevates riikides.

4. Steve Ballmer. Vara väärtus: 56,3 miljardit (+16,3 miljardit)

Microsofti endine tegevjuht Steve Ballmer aitas enam kui triljon dollarit väärt firma läbi tormiliste aegade aastatel 2000 kuni 2014. Tänavune aasta oli tehnoloogiettevõttele edukas ja see kasvatas ka suurima aktsionäri ehk Ballmeri varandust.

5. Mukesh Ambani. Vara väärtus: 61,4 miljardit (+16,1 miljardit)

Mukesh Ambanile kuulub India üks suuremaid ettevõtteid Reliance Industries, millele kuuluvad firmad energia, nafta, jaekaubanduse ja telekommunikatsiooni sektorites. Reliance nõustus augustis 15 miljardi dollari eest müüma 20 protsenti naftarafineerimise ärist naftafirmale Saudi Aramco. Reliance alustas koostööd ka BP-ga, mille raames rajatakse Indiasse kuni 5500 bensiinijaama.

Suurimad kaotajad

1. Azim Premji. Vara väärtus: 7,2 miljardit dollarit (-14,1 miljardit)

India ettevõtja Azim Premji teatas märtsis, et annab oma 7,5-miljardilise osaluse IT-firmas Wipro Limited enda asutatud heategevusorganisatsioonile. Nüüdseks on ta elu jooksul heategevusele andnud kokku 21 miljardit dollarit.

2. Jeff Bezos. Vara väärtus: 109,7 miljardit (-13,1 miljardit)

Amazoni asutaja Jeff Bezos ja tema abikaasa MacKenzie teatasid jaanuaris oma 25 aastat kestnud abielu lahutamisest. Lahutusega andis Jeff Bezos naisele 25 protsenti enda osakutest Amazonis, mis tähendab, et MacKenziele kuulub nüüd neli protsenti Amazonist. Lahutuse järel kaotas Jeff Bezos hinnanguliselt 36,8 miljardit oma varandusest, kuid Amazoni aktsia tõus on sellest suure osa juba miljardärile tagasi teeninud.

3. Subhash Chandra. Vara väärtus: 660 miljonit (-3,4 miljardit)

India meediakompanii Essel Group'i juhil Subhash Chandral oli 2019. aasta algus keeruline. Nimelt väideti meedias, et Essel on seotud ettevõttega, mida India võimud uurisid seoses pettuse kahtlustega. Pärast seda on mitme Essel Group'i ettevõtte aktsiad teinud suuri kukkumisi.

4. Travis Kalanick. Vara väärtus: 2,8 miljardit (-3,1 miljardit)

Uberi tulek börsile oli suur ebaõnnestumine ja taksoteenust pakkuva firma aktsia on kukkunud üle 30 protsendi. See avaldas mõju ka Travis Kalanickile, kes on Uberi üks asutajatest ja endine tegevjuht. Kalanickile kuulus enne börsile minekut 8,6 protsenti Uberi aktsiatest, kuid ta on nüüdseks ära müünud ligi 90 protsenti nendest.

5. Yan Zhi. Vara väärtus: 2,1 miljardit (-3 miljardit)

Hiina kinnisvarafirma Zall Smart Commerce Group teatas augustis, et ettevõtte kasum langes 74 protsenti. Ettevõtte asutaja ja üks juhte Yan Zhi tunnistas septembris investoritele saadetud kirjas, et firmal on raskusi, mis on tingitud globaalsest majandusolukorrast ja kohaliku majanduse survest.