Nimetamiskomitee praeguste liikmete kolmeaastane ametiaeg lõpeb selle aasta jaanuaris. Kui seni on suutnud valitsuse moodustatud komitees hoiduda partei järgi eelistamisest, siis rahandusminister Martin Helme (EKRE) nimetas uueks liikmeks erakonnakaaslase, pikka aega jäätmefirmat Keskkonnateenused juhtinud Argo Luude.

Kevadel kirjutas Delfi, kuidas Luudel oli valitsuse moodustamise ajal ka ambitsiooni keskkonnaministriks saada, aga plaanist loobuti, sest "natuke mängis rolli" tema kriminaalne minevik. Nimelt on mees 2012. aastal süüdi mõistetud hankel kokkumängus. Luude on EKRE liige 2017. aastast.

Niisamuti ei suutnud partei järgi uut liiget valimast hoiduda erakond Isamaa, kes justiitsminister Raivo Aegi isikus nimetas komiteesse pikaaegse erakonna suurtoetaja ja reklaamiärinaise Reet Roosi. Roos on Isamaa liige alates 2001. aastast.

Seaduse järgi saab komitee esimees tasu 300 eurot koosoleku kohta (aga mitte rohkem kui 705 eurot kuus) ning liige 200 eurot koosoleku kohta (maksimaalselt 470 eurot kuus). Rahandusministeerium kinnitas, et muudatustega tõsteti veidi ka tasusid ehk esimehele makstava tasu ülempiiri kalendrikuus tõstetiv750 eurole ja liikmele makstava tasu ülempiiri 500 eurole.

Tamsar, Luude, Padar ja Roos vahetavad välja tänased liikmed Erkki Raasukese, Gunnar Oki, Sven Pertensi ja David James O'Brock-Kaljuvee.

Nimetamiskomitee koosneb kuuest liikmest, kellest kaks on ametikohapõhised (rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali ja teine kantsler roteeruvalt äriühingu haldusala ministeeriumi järgi) ning neli nimetab valitsus kolmeks aastaks.

Riigivaraseaduse kohaselt peab nimetamiskomiteesse nimetatud liige olema tunnustatud ettevõtlus- ja juhtimisekspert, kellel on pikaajaline ja rahvusvaheline juhtimiskogemus. Lisaks ei tohi ta omada sisulist huvide konflikti riigi osalusega äriühingutega. Valitsuse enda välja saadetud teates rõhutatakse, et liige peab olema ka "laitmatu eri- ja ärialase mainega". Kuidas see nõue Argo Luude nimetamisega haakub, on hetkel Ärilehele ebaselge, sest rahandusminister Helme pole Luude nimetamist põhjendanud.

Valitsuse poolt moodustatud nimetamiskomitee ülesandeks on teha ministritele ettepanekuid riigifirmadele nõukogu liikmete valimiseks ja tagasikutsumiseks, samuti nõukogu liikmete arvu ja neile makstava tasu kohta. Riigi osalusega äriühingute nõukogudes on kokku ligikaudu 120 nõukogu liiget.

Riigi osalusega äriühingute nõukogude liikmete nimetamiseks moodustati valitsuse 26. jaanuari 2017. aasta korraldusega nimetamiskomitee ja selle vedajaks oli siiani pangajuht Erkki Raasuke.