"Amet teostab aastas 12 000 kontrolli, et hinnata järelevalve käigus, kas toidutootjad täidavad õigusaktidest tulenevaid nõudeid," rääkis veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg.

Ramjalg selgitas, et kui proov ei vasta nõuetele, tehakse ettevõttele või käitlejale ettekirjutus. "Ettekirjutusega kohustatakse käitlejat välja selgitama saastumise põhjus ning rakendama korrigeerivad meetmed selle likvideerimiseks," lisas ta.

Veel peab ettevõte näitama, kas meetmed on olnud tõhusad ja tõestama seda analüüsidega. "Juhul, kui ohtlik toit on juba turule jõudnud, tuleb see tagasi kutsuda," sõnas Ramjalg.


Listeeriat leiti päris mitmest ettevõtetest. Kõige karmimad meetmeid rakendati M.V.Woolile, kuid oli teisigi kala-, liha- ja kulinaariaettevõtteid, kelle toodetest või tootmisest leiti listeeriabakterit. Kalatööstustest lõpetasid pärast listeerialeiu avastamist tegevuse kaks ettevõtet, Poseidon Foods ja Peetsman OÜ.

M.V.Wool oli sunnitud VTA ettekirjutuse tõttu tootmise sulgema. Pärast põhjalikku puhastust alustasid kaks tehast taas töö. 2. jaanuaril taasavati ettevõtte tehas Vihterpalus, lähipäevil taasavatakse tootmine ka Harku tehases.

Vaata lähemalt, millistest toodetest ja ettevõtetest listeeriat leiti!