Ükski heategu ei jää karistamata, kirjutab MarketWatch. Amazoni asutaja ja tegevjuht Jeff Bezos andis pühapäeval Instagrami vahendusel teada, et annetab miljon Austraalia dollarit ehk umbes 690 000 USA dollarit Austraalia metsatulekahjude ohvrite toetamiseks.

Seni on maakera kuklapoolel mitu kuud lõõmanud tulekahjudes hukkunud vähemalt 27 inimest, hävinud on üle 2000 kodu ja eelmise aasta septembrist on ära põlenud suurem ala kui Indiana osariik USA-s (kogupindalaga üle 94 000 km2).

„Oleme südames kõigi austraallastega, kes püüavad nende laastavate metsatulekahjudega toime tulla,” ütles Bezos oma sotsiaalmeedia postituses, kus jagas ka linki Amazoni blogipostitusele, milles kirjeldati, kuidas ettevõte plaanib ka oma tooteid eesliini tuletõrjujatele annetada.

Kuigi Bezose Instagrami postitus on tänaseks saanud üle 93 600 laigi, vihjasid paljud kommentaarid sellele, et 690 000 USA dollari suurune annetus ei ole proportsioonis Amazoni 936 miljardi dollari suuruse turuväärtusega ja Bezose enda vara väärtusega, mida Forbes on hinnanud 117,4 miljardile dollarile.

Forbesi koostatud edetabelis Ameerika 50 suurimast annetajast on Bezos alles 23. kohal. Business Insideri 2018. aasta arvutustele tuginedes teeniks Bezos Austraalia heaks annetatud summa vähem kui viie minutiga. Nii on sotsiaalmeedias hakatud Amazoni juhti koonerdamise pärast kritiseerima.

Teda on nimetatud odavaks ja soovitatud lisada kaks nulli sellele summale, mis ta on praegu lubanud Austraalia heaks annetada. „Olen nõus, et igasugune summa on abiks, aga kui sa oled maailma rikkaim inimene ja annetad ainult 0,000059% oma varast, siis on see koonerdamine,” tähendas üks kommentaator tema Instagrami postituse all.

Ta lisas, et pigem peegeldab selline samm odavat suhtekorralduslikku sammu. „Isegi kuulsused, kellel on oluliselt vähem vara, on annetanud rohkem,” pani kommentaator Bezosele hagu alla. Tõepoolest, Metallica on oma 68,5 miljoni dollari suuruse vara väärtuse juures lubanud annetada Austraalia heaks 750 000 USA dollarit.

Kylie Jenner, keda Forbes on nimetanud noorimaks ise ennast üles töötanud miljardäriks, annetab miljon USA dollarit Austraalia metsatulekahjude leevenduseks. Elton John ja Chris Hemsworth on mõlemad annetanud miljon dollarit Austraalia heaks. Instagrami modell Kaylen Ward on samuti kogunud üle miljoni dollari.

Austraalias mitu kuud lõõmanud metsatulekahjude kogukahju hinnatakse oluliselt suuremaks, kui 2008. aasta nö musta laupäeva tulekahju kahju, mis küündis 4 miljardit Austraalia dollari ehk 3,04 miljardit USA dollarini ja mille käigus hävis 450 000 hektarit.