Samal ajal kui vahe rikaste ja kõigi teiste vahel aina kasvab, läheb Maailma Majandusfoorumile vähemalt 119 miljardäri üle maailma. Selle seltskonna koguväärtus on umbes 500 miljardit dollarit.

Kutsutuid on kokku üle 2000 ja esindatud riike on umbes 100. Sündmust peetakse maailma rikaste ja mõjukate peamiseks suhete loomise kohaks. Eralennukite ummikud ja 43 dollarit maksvad kabanossid käivad selle juurde. Seda saadab aga ka aina kasvav kriitika, sest üritus on muutunud väga eksklusiivseks.

„Ma olen seal käinud aastast 1979," ütleb Indiast pärit miljardär Rahul Bajaj, kel on see 40. foorum. „See on ajaga väga palju kasvanud, aga ma saan alati erinevatest kohtumistest, sessioonidest ja kõigest toimuvast väga palju kasu."

Ei ole ka ime, et mees end seal koduselt tunneb, sest Indiast tuleb kohale vähemalt 18 ülirikast, kel vara kokku 100 miljardi jagu ning valdkondadeks tehnoloogia, teras ning mootorrataste valmistamine.

Irooniat omajagu

Paljude jaoks ei lähe külaliste nimekiri kuidagi kokku ürituse peamise tagamõttega - muuta majandus ja tööelu ausamaks. Selle aasta teemaks on sidus ja jätkusuutlik maailm ning mitmed paneel-diskussioonid räägivad sellest, kuidas võrdsust kasvatada. Eelmisel aastal põhjustas üks panelist sensatsiooni, kui ta ründas kohale tulnud ärihaisid, et need hiilivad maksude maksmisest kõrvale.

„Ma kuulan, et inimesed räägivad siin osalemisest, õigusest, võrdsusest ja läbipaistvusest, aga keegi ei tõstata tõsist teemat nagu maksudest kõrvale hoidmine," ütles Hollandi ajaloolane Rutger Bregman, kui teemaks oli ebavõrdsus.

Oma LinkedIN-i kontol teatas Bregman sel nädalal, et teda sel korral ei kutsustud. Küll aga on kohal 17-aastane keskkonnaaktivist. Greta Thunberg, seega ei maksa karta, et rikkad ja mõjukad osalejad tukast sugeda ei saa.

Kohal ka vene oligarhid

Foorumil osalevad rikkurid on pärit 36 eri riigist. Kreeka laevandusmogulist kuni Tai töösturite ja Peruust pärit jaekauplejateni välja.

Esikohal on siin USA ülirikkad, keda läheb Davosi 33. Kohale plaanib minna ka USA president Donald Trump koos kõrgetasemelise seltskonnaga, kus on nii Steven Mnuchin, Wilbur Ross, aga ka Jared Kushner ning Ivanka Trump.

Venemaa oligarhidest on kohal teiste seas Oleg Deripaska ja Viktor Vekselberg. Muide, nad on USA sanktsioonide all ja eelmisel aastal soovisid foorumi korraldajad neile panna peale piirangud, aga hiljem võeti need siiski maha.

„Maailma Majandusfoorum Davosis on ainuke koht, kus sa saad samaaegselt kohtuda riigipeade, ärimaailma võimsamate kaptenite ja arvamusliidritega," kommenteeris Vene kaevandusmagnaat Alisher Usmanov. „See on uinkaalne koht uutele ideedele ja võimalustele."

Lisaks ametlikule nimekirjale osaleb alati ka mitteametlikke tegelasi ja õnneotsijaid, kes end ka sisse suudavad kavaldada. Davosis kehtib juba ammu ütlus, et kõige olulisemad kohtumised seal toimuvad nendega, keda sa ei tunne.

Võib jätta pleki

1976. aastal osales samal üritusel vaid 25 inimest 12 riigist. Nüüd on juba ainuüksi ülirikkaid ligi viis korda rohkem. Kusjuures Davosi foorum on mõne jaoks ka negatiivse tähendusega. Arvestades selle „võrdsusele" suunatust võib see teatud inimestele jätta külge ka ebameeldiva pleki.

Eelmisel aastal esines Manhattanil rahva ees Starbucksi üks võtmetegelasi Howard Schultz, kes ei ole väidetavalt kunagi isegi Davosis käinud. Ta oli päev varem antud teleintervjuus öelnud, et kaalub tõsiselt presidendikampaania alustamist. Esinemisel hüüti talle kaks korda rahva seast: „Mine tagasi Davosi."

Võimsad naised

CBNC toob välja olulised poliitilised tegelased, kes Davosi lähevad. Esikohal on neil Soome uus peaminister Sanna Marin. Kohal on ka Euroopa Komisjoni värske juht Ursula von der Leyen ja Christine Lagarde, kes on samuti Euroopa Keskpanga juhi ametis uus tegija. Väga naiseliku nimekirja lõpetab IMFi juht Kristalina Georgieva. Kindlasti ei puudu Davosist ka Angela Merkel.

Ettevõtjatest tuuakse ära Huawei Technologies'i looja Ren Zhengfei ning meelelahutajatest Bollywoodi staar Deepika Padukone. Neist esimene on ainuke mees nimekirjas.

Sel aastal osaleb majandusfoorumil taas ka Jüri Ratas. Eelmistel aastatel on Davosis käinud nii Ratas kui ka Toomas Hendrik Ilves. Viimase puhul tekitas suurt pahameelt tõik, et endise presidendi Ilvese ja tema abikaasa Ieva Ilvese majutuskulud Davosi majandusfoorumi ajal olid 2015. ja 2016. aastal kokku üle 45 000 euro.