Neli Hiina elektriautode akusid tootva ettevõtte aktsionäri on teeninud kokku 17 miljardit dollarit. Austraalia ärimees on aga jäätmekäitlusega loonud 7 miljardi suuruse varanduse. Ühele ameerika miljardärile on aga vara loonud osalus vesinikukütusega tegelemine.

Kokku oli rohemajandus Bloombergi andmete põhjal eelmise aa
sta lõpus väärt 61 miljardit dollarit ning see nimekiri peegeldab superrikaste kliimamuutuste vastu võitlemise eesliini.

Nimekiri annab tunnistust tegevusalade mitmekesisusest. Nii on siin tuntud nimesid alates Tesla juhist Elon Muskist kuni üsna tundmatute Hiina suurfirmade asutajateni.

Investeeringud kliimamuutuste peatamisse ning jätkusuutlikkuse kasvatamisse on tõusuteel.
2018. aasta alguseks olid sellistesse ettevõtmistesse paigutatud 30,7 triljonit dollarit. Seda oli kolmandiku võrra rohkem kui kaks aastat varem, selgub Bloombergi emafirma Bloomberg LP ja teiste finantsettevõtete rahastatud uuringust.

Rohemiljardäride TOP 10:

1. Zeng Yuqun, Huang Shilin, Pei Zenhua, Li Ping vara 16,7 miljardit dollarit, sellest rohemajandus 16,7 miljardit dollarit.

2011. aastal asutatud CATL on Hiina elektriakude tootja. Nende tooteid kasutavad näiteks Daimler, Toyota, BMW ja Volvo. Analüüside kohaselt peaks elektrisõidukite akude turu maht aastaks 2050 jõudma 500 miljardi dollarini.

2. Elon Musk vara 27,6 miljardit dollarit , millest rohemajandus 14,6 miljardit dollarit

Muskile kuulub umbes viiendik elektriautode tootjast Tesla. Muski juhitud Tesla pakub ka päikeseenergia- ning energiasalvestussüsteeme. Nende Gigafactory1 on suurim akude valmistaja maailmas.

3. Aloy Wobben, vara väärtus 7,3 miljardit dollarit, mis on kõik seotud rohemajandusega

Saksamaa erafirma Enecron on maailma üks suuremaid tuulegeneraatorite firmasid ning 2018. aastal kuulus neile 6% maismaatuulikute turust. Wobben arendas oma esimese tuuliku 1970.-ndatel ning asutas Enecroni 1984. aastal. 2018. aastal paigaldasid nad 54% Saksamaa uutest tuulikutest.

4. Anthony Pratt , vara väärtus 6,8 miljardit dollarit

Pratt juhib 1984. aastal Austraalias asutatud ümbertöödeldud materjalist pakendite tootmisega tegelevat perefirmat Pratt Industries. Ettevõtte teatel säästab nende tegevus päevas 68 000 puud, 4000 tonni kasvuhoonegaase ning 106 miljonit liitrit vett.

5. Li Zhenguo, Li Chunan, Li Xiyan, vara väärtus 3,4 miljardit dollarit
Hiina firma Longi Green Energy Technology on maailma suurim päikesepaneelide tootja. 2000. aastal asutatud ettevõte tarnib aastas enam kui 30 gigavatti pooljuhtplaate ja mooduleid, mis moodustab umbes veerandi maailmaturust.

6. Jose Manuel Entrecanales, vara väärtus 4,9 miljardit dollarit, millest rohemajanduse osa on 2,9 miljardit dollarit

Hispaania firma Acconia energeetikaäri kasutab energia tootmiseks tuult, päikest, vett ja biomassi ning toodab elektrit enam kui kuuele miljonile majapidamisele. Entrecanales võttis vanaisa asutatud ehitusfirma juhtimise üle 2004. aastal ning hakkas seejärel tegelema ka taastuvenergeetikaga. Otsus on ennast ära tasunud, sest 2018. aastal andis energeetikaüksus 60% grupi tuludest. Alates 2016. aastast on Acconia süsinikuneutraalne.

7. Lin Jianhua, vara väärtus 2,9 miljardit dollarit

2003. aastal asutatud Hangzhou First Applied Material toodab peamiselt polümeerikilet ning päikesepaneele ja ettevõte kodulehe andmetel on ende käes enam kui pool maailmaturust. Ettevõtte aktsia hind kerkis viimasel aastal enam kui 80% ning firma turuväärtus on 3,7 miljardit dollarit.

8. Wang Chuanfu, vara väärtus 4,2 miljardit dollarit, sellest rohemajanduse osa 2,34 miljardit dollarit

Wang Chuanfu asutas BYD 1995. aastal ning tänaseks on selles saanud Hiina suurim elektrisõidukite tootja. Ettevõtte käive oli 2018. aastal 18 miljardit dollarit. Ka legendaarsel investori Warren Buffetti firmal Berkshire Hathaway on ettevõttes osalus juba 2008. aastast alates.

9. Somphote Ahunai, vara väärtus 2,4 miljardit dollarit
2006. aastal asutatud Tai firma Energy Ablsoute tootis algselt palmiõli, kuid laiendas 2011. aastal tegevust biodiisli ning taastuvenergia valdkonda. Ettevõte tõi turule esimese Tais disainitud ning toodetud elektrisõiduki Mine Mobility. Selle hind on umbes 34 500 eurot.

10. Trevon Milton, vara väärtus 1,3 miljardit dollarit
Ameerika idufirma Nikola Motor arendab vesinikuveokeid, mille kütusekulud on 20-30% madalamad kui diislil.