Asi on nimelt selles, et Hiina majandus sõltub praegu oluliselt rohkem sisenõudlusest ehk sellest, kui palju tarbivad kaupu ja teenused hiinlased ise.

Analüütikute kinnitusel on võtmeküsimuseks, kui kiiresti suudab Hiina viiruse levikule piiri panna. Riik on rakendanud karme piiranguid ja riigi keskosa lähedal asuvas Hebei provintsis kehtivad reisipiirangud kümnes linnas. Samas on nakatunud leitud juba mujal maailmas ning Euroopaski.
Võrdluseks. SARSi nakatus 8098 ja sui 774 inimest 37 riigis.

Kokku põhjustas SARS maailmamajandusele kahju 40 miljardit dollarit ning peamiselt tuli see kanda Hiinal ning Hong Kongil. Kuid nagu tõdes Daiwa kapitaliturgude ökonomist Kevin Lai The Wall Street Journalile, ei olnud 2003. aastal riigis kiirronge, mis nüüd võivad viiruse levikut kiirendada.

Teine probleem on selles, et viimastel aastatel on Hiina püüdnud oma majanduse ekspordist sõltuvust vähendada ning nüüd mängib kaupade ning teenuste sisenõudlus majanduses oluliselt suuremat rolli. Kui 2000-ndate alguses andis sisenõudlus Hiina majanduskasvust 40-50%, siis nüüd ligi 60%, toonitab The Wall Street Journal.

2003. aastal SARSi puhangu ajal langes see number 35%ni, seda vaatamata sellele, et aasta teisel poolel, mil epideemia suudeti peatada, tarbijate kulutused kiiresti taastusid.

Lisaks on kasvanud turismi osakaal Hiina sisemajanduse kogutoodangus umbes 5%ni. 2003. aastal oli see vaid 2%.
Neljapäeval kukkus Guangzhou rahvusvahelise lennujaama aktsia hind 8,1% Shanghai lennujaama aktsia hind 2,8%. Hiina suuremate lennufirmade aktsiad ning Hong Kongi lennufirma lennufirma Cathay Pacifc aktsiad odavenesid üle 2%.

SARS Hiina majanduskasvu ei peatanud. 2002. aastal kasvas riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) Maailmapanga andmetel 9,1%, 2003. aastal 10% ning 2004. aastal 10,1%. Kuid viimastel aastatel on riigi majanduse kasv aeglustunud. Mullu kasvas majandus 6,1% ning see on kõige kehvem tulemus alates 1990. aastast.
Reaaltulud elaniku kohta vähenesid 5,8% ning see on alates 2013. aastast kõige kehvem tulemus.

Hiinas on määramata ajaks edasi lükatud seitsme filmi esilinastused, mis oleks pidanud ekraanile jõudma pärast 25. jaanuari. See on suur hoop, sest Hiina kinoturg on maailmas suuruselt teine ning selle maht 8,65 miljardit dollarit. Eelmisel aastal koguti uusaastale järgnenud 16 päeva jooksul 9% aasta piletitulust.

Rhodium Grupi analüütik Logan Right tõdes CNNile, et Hiina majanduse tasakaalustamisele on uus epideemia üks hullemaid võimalikke asju, mis juhtuda saab.

Börsid kukuvad

Hiina jüaani kurss dollari suhtes on langenud ning börsiindeksid kukukuvad. Analüütikud tõdevad, et Hiina võimude karmid liikumispiirangud lubavad arvata, et tegelik olukord riigis on oodatust hullem, mis on ka turgudel paanika tekitanud.

Börsidel on ainsad võitjad ravimite ning kaitsemaskide valmistajad, mille aktsiate hinnad on tõusnud. Praegu on kauplemine Hiina aktsiaturul uue aasta saabumise tõttu nädalaks peatatud.

SARSi epideemia ajal kukkusid Hiina ning Hong Kongi börsiindeksid enam kui 10%. Analüütikute meenutuste kohaselt reageerisid investorid toona peamiselt igapäevastele uute haigusjuhtumite teadetele. Kuid turud taastusid täielikult ajaks, mil WHO 2003. aasta juunis epideemia lõppemist kinnitas.