1. KASUTA MASKI ÕIGESTI

Aseta mask näole selliselt, et see katab su nina, suud ja lõuga. Maski ülemine äär peaks ulatuma peaaegu silmavaheni.

2. VAHETA MASKE TIHTI

Tihti arvatakse, et ühest maskist piisab. See ei vasta tõele. Apteegis müüdava kaitsemaski maksimaalne kandmise aeg on kolm tundi, seejärel on soovitav maski vahetada, sest maski pealispind võib kanda viirust edasi.

Maski tuleb vahetada, kui see on näiteks köhides või aevastades niiskunud ja puutunud kokku sekreedi pritsmetega. Kindlasti ei tohi sama maski kasutada nii haigete inimestega kui ka väikeste beebidega kokku puutudes. Maski kasutamisel ja äravõtmisel on oluline käte hügieen – muidu võib saastunud näomask nakatumist pigem soodustada. Kindlasti tuleks maski eemaldada paeltest hoides.

3. VALI MASKI TÄPSE VAJADUSE JÄRGI

Näol kantavaid kaitsemaske leidub ka ehituspoes. Viiruste tõrjeks võib kasutada nii kirurgilist või meditsiinilist maski, aga ka respiraatorit ehk tolmukaitsemaski. Näo järgi vormitud respiraator pakub paremat kaitset kui paberist/riidest valmistatud „tavaline“ meditsiiniline või kirurgiline mask, viimane on aga kahtlemata tõhusam kaitsevahend kui taskurätt või sall.

Kaitsemaski valik igapäevaseks kasutamiseks peab lähtuma soovitud eesmärgist – kui soovitakse ainult ennast kaitsta, võib valida väljalaskeklapiga varustatud maski; kui soovitakse kaitsta ennast ning teisi, tuleb valida nn „kahepoolse toimega“ (ilma väljahingamisklapita) maskide hulgast. Suuremal või vähemal määral kaitset pakuvad kõik kaitsemaskid – nii nn tavalised meditsiinilised või kirurgilised maskid, kui ka kaasaegsemad respiraatorid. Igapäevaseks kodus või tänaval kasutamiseks mõeldud kaitsemask ei pea olema steriilne.

Maski kandes on aga kahtlemata oluline jälgida oma enesetunnet – et mask ei tekitaks inimesele õhupuudust ega paneks teda hingeldama.