"Kuigi Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole tänase seisuga mingeid reisimist kitsendavaid juhiseid väljastanud, lubavad lennufirmad reeglina omapoolse hea tahte korras pileteid tagastada või teatud piirides ka kuupäevi muuta," vastas Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson küsimusele, kas varem ostetud reise on võimalik tühistada või muuta.

"Tühistamine sõltub konkreetse lennufirma poliitikast, seda reeglina saab teha, kui reis toimub lähiajal ja sihtkoht on Hiinas," kinnitas Ilison. Suured lennufirmad, millega eeldatavalt kõige sagedamini Hiinasse reisitakse, nagu näiteks Finnair, British Airways, SAS, Aeroflot on Ilissoni sõnul juba teatanud tühistamise võimalusest.

Ilisson rõhutas, et Estravel ei soovita senikaua mandri-Hiinasse ega Hongkongi reisida, kuni koroonaviiruse levikule on piir pandud. "Põhjus on selles, et erinevalt muudest samalaadsetest viirushaigusest on inimene nakkusohtlik juba mitu päeva enne esimeste sümptomite avaldumist. Just see fakt teeb epideemia leviku tõkestamise ülikeeruliseks," rääkis ta.

Estraveli planeeritavatest reisidest ei ole hetkel ühtegi reisi tühistatud, Ilissoni sõnul on inimesed äraootaval seisukohal.

Tühistamine võimalik teatud linnades

"Tähele tuleb panna, et muutused ja tühistamine on praegu lubatud ainult Hiina Rahvavabariigi linnadesse, Hongkongi või Macausse lennates," rõhutas Ilisson. Kui sihtkoht asub mujal Aasias (või ükskõik, kus mujal maailmas), kehtivad tavapärased valitud hinnast sõltuvad muutmis- ja tühistamisreeglid.

Ilisson lisas, et reisikindlustused kahjuks epideemiatega seotud kulutusi ja tühistamisi ei korva.

"Lisaks veel, et kuna väljaspool mandri-Hiinat ohtu ei ole, ei pea praeguse seisuga muretsema Taisse, Jaapanisse, Malaisiasse, Balile jm populaarsetesse riikidesse lendavad reisijad. Nende reisiplaanides ei ole vaja teha korrektuure, ning nende reisi tühistamise korral kehtivad tavakohased reeglid (sh kõige odavaimad pileteid ei saa muuta ega tagastada)," rääkis Ilisson.

Ilisson kordas veel, et turvarisk seondub ainult Mandri-Hiinas kohapealse viibimisega. "Reisimine Hiina sees on nagunii tugevalt piiratud karantiini tõttu, mis tähendab, et riigisisene reisimine Hiinas on hetkel praktiliselt võimatu," lisas ta.

"Kui reisija lendab mujale Aasiasse või näiteks Austraaliasse, kuid läbi Hongkongi lennujaama, siis me soovitame mitte reisi ära jätta, vaid kanda kogu Hongkongi lennujaamas viibimise ajal maski ning hoida väikest kätedesinfitseerija pudelit kogu aeg käepärast," rõhutas Ilisson.

Ta lisas, et iga kord tasub peale mingi käepideme või trepikäsipuu puudutamist käed uuesti desinfitseerida. "Ja kindlasti mitte süüa lennujaamas lahtist toitu!"