Läbiotsimisi tehti firmas Xolo, mis kandis enne nime LeapIN Business Services OÜ ja mille juhatuses on peale Allan Martinsoni veel ka Urmo Pärg ja Erko Hansar. Ettevõte pakub Eesti e-residentidele võimalust avada Eestis registreeritud osaühing, korraldades nende täieliku raamatupidamise, pangandusintegratsiooni jms teenused läbi oma kliendiportaali.

Xolo: oleme sattunud vaidlusesse türklastega

Xolo on sattunud intellektuaalomandi teemalisse vaidlusse Türgi taustaga ettevõttega Rimuut OÜ. Asja uurimisse on kaasatud politsei, kellega Xolo teeb täielikku koostööd. Xolo eitab Rimuudi süüdistusi, kuna need on alusetud ega põhine faktidel.

Rimuut on Xolo endine klient, kes väidab, et Xolo on 2019. aasta suvel oma uut toodet turule tuues kopeerinud Rimuuti ärimudelit. Xolo kinnitab, et mudelid on oluliselt erinevad.

"Xolo äri on olnud ligi viie aasta jooksul sama. Üksikettevõtjad kogu maailmas saavad Xolo kaudu omale juriidilise keha, pangaarve, tarkvaraplatvormi oma äri juhtimiseks ja täis-raamatupidamisteenuse, seal hulgas hoolitseme nende maksude õigeaegse tasumise ja aastaaruannete koostamise eest. 2019. aasta suvel hakkas Xolo pakkuma võimalust lisaks Eesti OÜdele käivitada äri ka seltsingu vormis. See on äriteenuse innovatsioon, mida aitas välja töötada ligi 20 advokaadibürood üle Euroopa. Rimuudi väide, et tegu on nende mudeliga, ei vasta tõele - mudelite erinevus on selge isegi pealiskaudsel analüüsil," ütles Xolo juhatuse esimees Allan Martinson.

Nüüdseks üle poole aasta vana Xolo Go teenus annab võimaluse oma äri käivitada ilma Eesti e-residentsust taotlemata ja firmat registreerimata. "Muus osas on Xolo Go sarnane meie põhiteenusele Xolo Leap, mille aluseks on Eestis registreeritud OÜd. Seetõttu nimetame seda ka "virtuaalfirmaks"," lisas Martinson.

Rimuut väidab, et Xolo kasutas teenuse väljatöötamiseks nende äriinfot. See ei vasta tõele, ja see on kergesti tõestatav. Xolo on kindlalt jälginud tema ja Rimuudi vahel kehtinud lepingut, seda ka ärisaladuse hoidmise osas. "Meie tootearenduses pole kasutatud ühtki Rimuudilt saadud infokildu," ütles Martinson.

Rimuut väidab ka, et Xolo ei oleks pidanud ettevõtet 2017. aastal huvide konflikti vältimiseks kliendiks võtma. "Rimuut teadis väga hästi, millega Xolo tegeles, palus tungivalt end kliendiks võtta ja kasutas meie teenust rõõmuga. Xolo on olnud samas äris aastaid enne Rimuuti. Väide, et me neist inspireerituna oma äri ümber pöörasime, on vastupidine tegelikkusega," ütles Martinson.

"Intellektuaalse omandi vaidlused on tehnoloogiasektoris tavapärased. Vahel on tegu heausklike vaidlejatega, tihti aga pahatahtlike oportunistidega. Ma ei tahaks hakata tegema järeldusi, kummaga on siin tegemist. Siiski tasub mainida, et vaatamata meie korduvatele palvetele ei ole me enam kui poole aasta jooksul saanud Rimuudilt ühtegi nõuet," sõnas Martinson.

"Xolo äritegevust menetlus ei mõjuta ning teeme ametivõimudega koostööd, et spekulatsioonid kiiresti ümber lükata. Meie tootearendus ja kliendisuhtlus on detailselt dokumenteeritud ja läbipaistev. Me usume, et Eesti õigussüsteem ja politsei on professionaalsed ning teeme nendega hea meelega ja täiesti avatud koostööd," sõnas Martinson.

Xolo on 2015. aastal loodud Eesti kapitalil põhinev iduettevõte, millel on kliente rohkem kui 100 riigis üle maailma. Xolo missiooniks on muuta äritegevuse alustamine üksikettevõtjate jaoks võimalikult lihtsaks. Xolo on aidanud Eestis käivitada üle 3500 ettevõtte ning idufirma meeskonda kuulub üle 80 töötaja. Eelmisel aastal maksis Xolo riigile 1,2 miljoni euro väärtuses makse.