Ametiliidu ja tööandjate uue kollektiivlepingu sõlmimine ei ole õnnestunud, möödunud nädalal kuulutati välja muuhulgas ka Prisma poodide sulgemine kaheks päevaks. Vaidlus käib peamiselt Juha Sipilä valitsuse ja osade ametiühingute vahel 2016. aastal sõlmitud ühiskondlikus leppes olevate lisatöötundide üle.

Nn kiky-tunnid olid üks mitmetest meetmetest Soome majanduse konkurentsivõime tõstmiseks. See tähendas töötajate jaoks 24 lisatöötundi aastas, kuid töötasu jäi samaks. Mitmed sektorid on need tunnid uutest kollektiivlepingutest eemaldanud, nüüd peab oma võitlust teenindustöötajate ametiliit.

Kui lähiajal läbirääkimised edasi ei liigu, siis suletakse Keskole kuuluvad hüpermarketid kaheks päevaks alates 27. veebruarist. Kesko laod kavatsevad uksed kinni panna lausa viieks päevaks, seda alates 24. veebruarist.

PAMi juht Annika Rönni-Sällinen sõnas, et läbirääkimised palga ja teiste tingimuste osas ei ole edasi liikunud. “Läbirääkimised ei ole arenenud edasi vahendusfirmade töötajate palkamise, normaalse palga jaoks vajalike töötundide kindlustamise ja tasustamata kiky-tundidest vabanemise osas,” sõnas ametiliidu boss pressiteate vahendusel.

Rönni-Sällinen lisas, et streigi korral ei ole ametiliidu eesmärgiks kõiki poode kinni panna.