„Enammakstud tulumaksu tagastamine käib samamoodi nagu varasematel aastatel – alustame 26. veebruarist tagastamisega neile, kes deklareerisid oma tulu elektrooniliselt. Paberil esitatud deklaratsioonide põhjal alustame tagastamist 19. märtsist. Kui deklaratsiooniga on kõik korras, siis tagastatakse enammakstud tulumaks nädala-paari jooksul pärast esitamist. Mõnikord ilmneb aga, et inimesel tuleb esitada lisadokumente vms, siis läheb kauem aega. Tagastamise järjekord ei olene esitamise järjekorrast," rääkis Maksu- ja Tolliameti avalike teenuste valdkonnajuht Sander Aasna.

"Üks olulisemaid muudatusi on tänavu see, et tuludeklaratsiooni saab esitada kuu aega kauem ehk kuni 30. aprillini," rõhutas Aasna.

Elektrooniliselt saab tulusid, nagu ikka, deklareerida alates 15. veebruarist, aga paberil tänavu alates 17. veebruarist (kuna 15. veebruar ja 16. veebruar on nädalavahetus).

Paneme inimestele südamele, et nad ei ruttaks küsimuste korral kohe büroosse, kus esimestel nädalatel võivad olla päris pikad järjekorrad. Esmalt tasub küsimustele otsida vastust veebilehelt www.emta.ee. Vajadusel aitab ka maksu- ja tolliameti klienditugi telefonil 880 0811 või e-postil eraklient@emta.ee.

Kuna eelmiste aastate kogemus näitab, et paljud soovivad elektroonilist tuludeklaratsiooni esitada kohe esimestel tundidel, siis soovitame ka sellega pigem mõned päevad oodata, sest ülekoormuse tõttu võib e-MTAsse sisse logimine võtta väga kaua aega.

Uuenenud iseteenindus

Üks muudatus on Aasna sõnul veel see, et uuendatud on e-MTAsse sisse logimise vaade, mis võib esimesel pilgul veidi võõras tunduda. "Kui inimene ei ole aasta jooksul e-MTAs käinud, siis tuleb tal üle vaadata ja kinnitada oma kontaktandmed. Soovitame seda teha enne tuludeklaratsiooni esitamist ning seejuures tutvuda ka oma eelmise aasta maksuvaba tulu kasutusega," soovitas ta.

Seda saab teha, kui valida e-MTAs vasakust menüüst „Registrid ja päringud“ ning sealt „Minu sissetulekud“.

Tee automaatne annetus!

Uuendusena on võimalik enammakstud tulumaks või osa sellest suunata annetuseks otse tuludeklaratsiooni täites. "Siin on aga oluline arvestada, et kui deklaratsioon on kinnitatud ja tulumaks tagastatud, ehk annetus tehtud, siis hilisemal deklaratsiooni muutmisel annetust enam tagasi võtta ei saa," rääkis Aasna.

"Juhime tähelepanu, et tuludeklaratsiooni on küll kantud maksu- ja tolliametile teadaolevad andmed inimese tulude ja ka tulust maha arvatavate kulude kohta, kuid on oluline, et inimene kontrolliks ise andmete õigsust ja andmeid vajadusel muudaks/ära kustutaks/juurde lisaks," rõhutas Aasna.

Ta lisas, et kõik tulud, millelt tulumaksu kinni ei peeta (nt üüritulu, kinnisvara ja väärtpaberite müügitulu, investeerimiskonto sisse- ja väljamaksed jmt), tuleb ise deklareerida.

Kõigil kohustust pole

"Üks küllalt levinud küsimus on, et kas kõik inimesed peavad tuludeklaratsiooni esitama. Vastus on, et ei pea," sõnas Aasna.

Tuludeklaratsiooni ei pea esitama need, kelle saadud tulu ei ületa kokku 6000 eurot aastas. Samuti need, kes aasta jooksul kasutasid oma maksuvaba tulu ettenähtud määras ja kellel ei ole muid tulusid, mida deklareerida ja kulusid, mida saab maha arvata.

Olulised kuupäevad:

  • 15. veebruar - algab tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis
  • 17. veebruar - teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni paberil
  • 26. veebruar - algab tulumaksu tagastamine e-maksuametis deklaratsiooni esitanud klientidele
  • 19. märts - algab tulumaksu tagastamine deklaratsiooni paberil esitanud klientidele
  • 30. aprill - tuludeklaratsiooni esitamise tähtpäev
  • 1. oktoober - juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtpäev