STARTER programmi veavad Edu ja Tegu ning Euroopa Sotsiaalfondi toel kolm ülikooli: Tartu Ülikooli sTARTUp Lab, TalTech ja Tallinna Ülikool. Programm on mõeldud kõigile üliõpilastele, kutsekooli õppuritele ja gümnasistidele.

Leia oma idee äriline pool

STARTER programmi tuleb neid, kes soovivad midagi uut ette võtta, kuid konkreetset ideed veel ei ole, kui ka neid, kellel on juba mõni idee peas idanemas, kuid kahtlevad, kas headest mõtetest on võimalik ka majanduslikku kasu saada.

2019. aasta STARTERi parima meeskonna tiitli saanud CommuniCare'i idee autor Norman Vester tõdeb, et enne programmiga liitumist oli tema üks põhilisi hirme, et kas idee üldse on jätkusuutlik ja stabiilne. „Peamine abi hirmudest üle saamiseks tuli mentorite tagasiside karussellis, kus enda ideed tutvustades saime äärmiselt positiivset tagasisidet ning tohutult kasulikke näpunäiteid," meenutab Vester.

A Story meeskonna liige Kati Mäesaar tõi välja, et läks STARTER programmi just selleks, et idee vajalikkuse ja teostatavuse kohta tagasisidet saada. „Kõige suurem hirm oli muidugi oma ideede tutvustamises teistele, kuid kahtlesin ka selle ärilises jätkusuutlikkuses," tõdeb Mäesaar. Ta kiidab, et programm on selles osas väga asjakohane, sest andis võimaluse oma ärimudelit arendada vastavalt saadud tagasisidele.

STARTERiga saab liituda ka siis, kui sul ei ole enda ideed, kuid on soov ettevõtluses kätt harjutada. Programmi alguses toimub ideede tutvustamise üritus, kus saab tutvuda osalejate ideedega ning nende meeskonnaga liituda. Näiteks CommuniCare oli algselt Norman Vesteri idee, kuid just STARTERis suutis ta oma ideega ära võluda kolm kursavenda: Andre-Loit Valli, Siim Aksel Ameri ja Vadim Konovi.

Ole avatud muutustele

Liisi Tarvo, kes juhib kolme Tallinnas asuvat Wrap'n'Rolli kohvikut, rõhutab, et programmi tulles peab ka kriitiliseks tagasisideks valmis olema. „Osalesin Start-up Speed Dating üritusel, kus õhtu jooksul tuleb teha pitche mentoritele," meenutab Tarvo. „Hästi läks mul seni, kuni kohtasin oma tulevast ärimentorit." Mentori roll oli äriplaan väikesteks osakesteks lahti arutada ja suuremat plaani näidata ning Tarvole said selgeks tema idee nõrgad kohad.

Tarvo on mentorile väga tänulik, sest just tema tagasiside aitas neiul säästa palju aega ja raha. „Mul on hea meel, et sain selle kogemuse turvalises keskkonnas, see aitas mul teha valiku ning jääda oma praeguse ettevõtte juurde," rõõmustab Tarvo.

Ka CommuniCare'i eestvedaja Vester toob välja, et nende idee on programmi jooksul oluliselt muutunud ning mobiilirakenduse aseme arendavad nad hoopis kodulehekülge. „Muutustest hoolimata on siht silme ees ja entusiasm pole kindlasti vähenenud," kinnitab Vester. Hetkel valmistatakse ette algatust tutvustavaid üritusi.

Julgus oma ideedega ärimaailma siseneda

Programmi jooksul võetakse osa loengutest ja seminaridest, kus koostatakse äriplaan ning räägitakse majandusest, teenuste disainimisest ja äripidamise õiguslikest alustest. See annab hea hüppelaua päris ärimaailma sisenemiseks.

Wrap'n'Rolli kohvikuketi juht oli küll juba enne STARTERisse tulekut ühe kohviku omanik, kuid ütleb, et sai siiski programmist julgust ja ettevõtlikust oluliselt juurde. „Nüüd on mu ühest kohvikust saanud kohvikute kett ning ma kasutan programmist saadud teadmisi enda ettevõtte juhtimisel igapäevaselt," kiidab Tarvo programmi.

„STARTERi programmis osalemata ei oleks me täna Ajujahi arenguprogrammis!" rõõmustab Mäesaar. Programmist saadud koolituste ja mentorite toega on A Story tiim oma ideega edasi läinud ning on juba ka osa haridusvaldkonna iduettevõtete kogukonnast.

Ka CommuniCare tiim tegeleb aktiivselt enda äri arendamisega. Pärast STARTERtartu programmi võitu, kus saadi ka Tartu Linnavalitsuselt rahaline preemia, mindi üleriigilise STARTERi finaali. sTARTUp Day'l toimunud finaalis kuulutas rahvusvaheline žürii nad 2019. aasta parimaks meeskonnaks ja pakkus võimalust minna ärifestivalile Arctic15.

Lisaks osaletakse võistlusel Ajujaht, kus jõuti esikümnesse. „Oleme saanud palju julgust, tähelepanu ja uusi tutvusi," rõõmustab Vester. „See on algatuse arengut oluliselt kiirendanud ning oleme väga motiveeritud algatusega edasi töötama, et sellest tulevikus paljudele kasu oleks," sõnab ta. Eelmisel aastal võitiski Ajujahi STARTERist alguse saanud meeskond.

STARTER on turvaline keskkond, kus leida üles oma ideede tugevused ning muuta need töötavateks äriideedeks. See on hea võimalus tasuta ja riskivabalt ettevõtmistele tagasisidet saada. Kui kindlad ideed puuduvad, kuid ettevõtlikust on, siis tasub kindlasti teiste ideedega tutvuda, sest kes teab - võib-olla leiad endki aasta pärast Ajujahi finaalist, kus võistled 75 000€ suuruse võidupreemia nimel!

STARTER programmi kevadsemestri avaüritused toimuvad Tallinnas 26.02 ning Tartus ja Haapsalus 27.02. Loe STARTERist lähemalt ja anna oma osalemissoovist märku www.starteridea.ee.

Ettevõtlusõppe programmi „Edu ja tegu“ elluviimist toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Jaga
Kommentaarid