Kui Eesti Energia eelkäija aktsiaselts Elektrikeskus 1939. aastal loodi, oli ettevõtte ülesandeks Eesti elektrifitseerimise kava elluviimine ja energiasüsteemi loomine. Selleks projekteeriti ja ehitati mitmeid elektriliine, mis ühendasid tarbijad elektrijaamadega, ning alustati ettevalmistusi uute elektrijaamade rajamiseks.

Eesti Energia nime hakkas Elektrikeskus kandma alles 1945. aastal. Seda loetakse ka Eesti Energia kontserni algusajaks. Nagu saab lugeda riikliku energiahiiu kodulehelt, on ettevõte sellest ajast peale oma tegevusulatust oluliselt laiendanud. Selle tulemusel on kohalikust elektrifirmast saanud rahvusvaheline energiakontsern.

Lisaks Eestile tegutseb riigifirma täna nii Läti, Leedu, Soome, Rootsi kui ka Poola elektri- ja gaasiturul ning rahvusvahelisel vedelkütuste turul. Ettevõtte pakub energialahendusi elektri, soojuse ja kütuste tootmisest müügi, klienditeeninduse ja energiaga seotud lisateenusteni välja. Keskendume ennekõike nendele, mis kirjeldavad, kui laiaks on ettevõtte tegevusala läinud.