Tuludeklaratsiooni saab esitada maksu- ja tolliametile alates 15. veebruarist kuni 30. aprillini. Tulumaksu tagastamine e-maksuametis deklaratsiooni esitanud inimestele algab 26. veebruaril.

“Sel aastal on läbi kalendritriki eelistatud need, kes esitavad deklaratsiooni e-maksuametis,” alustas Liivamägi.

Esimestel päevadel on e-maksuametis infosüsteemide koormus kõrge, mistõttu soovitas Liivamägi esimeste seas deklaratsiooni mitte esitama rutata. “Piirame kasutajate hulka, kes korraga e-keskkonnas deklaratsiooni täita saavad, et täitjad saaksid kõik korrektselt esitada,” lisas ta. Tasub oodata suurem tunglemine on möödas.

Liivamägi soovitas ka paberdeklaratsioonidega mitte kiirustada ja oodata näiteks märtsini, kuna alguses on teeninduses tõenäoliselt järjekorrad. “Meie juurde tasuks tulla siis, kui on juba rahulikum,” soovitas ta.

Eelmisel aastal oli Liivamägi sõnul paberdeklaratsioonide esitajaid kõikidest kokku 4 protsenti. “Protsent on väike, kuid arvuliselt on see omajagu,” rääkis ta. Paljude büroosse pöördujate seas oli palju ka neid, kes üldse ei pidanud deklaratsiooni esitama, seda võiks Liivamägi sõnul võimalusel enne kontrollida, et vältida asjatut järjekorras ootamist.

Enammakstud tulumaksu saab riigilt Liivamägi sõnul tagasi kõige kiiremini nädala-paari jooksul, seda juhul, kui kõik on korras. “Hilisemaks jäävad need, kelle puhul on veel vaja midagi täiendada,” lisas ta.

Esitamisaeg pikem

“Üks olulisemaid muudatusi on tänavu see, et tuludeklaratsiooni saab esitada kuu aega kauem ehk kuni 30. aprillini,” rõhutas Aasna.

“Paneme inimestele südamele, et nad ei ruttaks küsimuste korral kohe büroosse, kus esimestel nädalatel võivad olla päris pikad järjekorrad,” rääkis Aasna. Esmalt tasub küsimustele otsida vastust veebilehelt www.emta.ee. Vajadusel aitab ka maksu- ja tolliameti klienditugi telefonil 880 0811 või e-postil eraklient@emta.ee.

Kuna eelmiste aastate kogemus näitab, et paljud soovivad elektroonilist tuludeklaratsiooni esitada kohe esimestel tundidel, siis soovitame ka sellega pigem mõned päevad oodata, sest ülekoormuse tõttu võib e-MTAsse sisse logimine võtta väga kaua aega.

Üks muudatus on Aasna sõnul veel see, et uuendatud on e-MTAsse sisse logimise vaade, mis võib esimesel pilgul veidi võõras tunduda. “Kui inimene ei ole aasta jooksul e-MTAs käinud, siis tuleb tal üle vaadata ja kinnitada oma kontaktandmed. Soovitame seda teha enne tuludeklaratsiooni esitamist ning seejuures tutvuda ka oma eelmise aasta maksuvaba tulu kasutusega,” soovitas ta.

Seda saab teha, kui valida e-MTAs vasakust menüüst „Registrid ja päringud“ ning sealt „Minu sissetulekud“.

Aasna soovitas kindlasti enne kontrollida tulude ja kulude õigsust. “Kõik tulud, millelt tulumaksu kinni ei peeta, tuleb ise deklareerida. Nendeks on näiteks üüritulu, kinnisvara ja väärtpaberite müügitulu, investeerimiskonto sisse- ja väljamaksed,” rääkis ta.

Aasta lõpus saadud sünnitus-, lapsendamis- ja koondamishüvitis on võimalik kanda järgmisesse aastasse

“Neile, kes said eelmise aasta lõpuns sünnitus-, lapsendamis- või koondamishüvitist ja see peaks maksuvaba tulu arvestust inimese kahjuks muutma, võimaldame selle järgmisesse aastasse kanda,” rääkis Liivamägi.

Täpsema info selle kohta leiab maksu ja tolliameti kodulehelt. “Kui liigutatakse tulu, siis liigub ka maksuvaba tulu arvestamine. Soovitan see läbi arvutada ja vaadata, et see ei oleks järgmisel aastal hoopis kahjulikum,” soovitas Liivamägi.

Liivamägi lisas, et neile, kellele toob nende hüvitiste üle kandmine kokkuhoiu, saadetakse ka vastav teavitus.

Kõik ei peagi tuludeklaratsiooni esitama

Tuludeklaratsiooni ei pea esitama need, kelle saadud tulu ei ületa kokku 6000 eurot aastas. Samuti need, kes aasta jooksul kasutasid oma maksuvaba tulu ettenähtud määras ja kellel ei ole muid tulusid, mida deklareerida ja kulusid, mida saab maha arvata.

Olulised kuupäevad:

  • 15. veebruar — algab tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis
  • 17. veebruar — teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni paberil
  • 26. veebruar — algab tulumaksu tagastamine e-maksuametis deklaratsiooni esitanud klientidele
  • 19. märts — algab tulumaksu tagastamine deklaratsiooni paberil esitanud klientidele
  • 30. aprill — tuludeklaratsiooni esitamise tähtpäev
  • 1. oktoober — juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtpäev