Mida rohkem laadimistsükleid aku läbi teeb seda enam väheneb selle talletusvõime ja sellest tulenevalt ka seadme eluiga. Vaid mõne pisikese muudatusega on võimalik nutiseadmete igapäevast energiatarbimist vähendada, tagades seeläbi ka nende pikema kasutusaja.

Vähenda ekraani eredust

Üldjuhul on ekraan nutitelefonide puhul kõige energiakulukam komponent. Seadistades ekraani tavalisest tumedamaks, on võimalik säästa üsnagi palju energiat.

Huawei Baltikumi kommunikatsioonijuhi Justė Karpavičiūtė sõnul on enamikel kaasaegsetel nutitelefonidel automaatne heleduse reguleerimise säte, mis vähendab ekraani heledust hämaramates tingimustes, kasutades selleks sissehitatud valgusandurit. See pole kasulik ainult telefoni akule, vaid säästab pimedates tingimustes ka inimese silmi.

Tume kujundus on akule säästlikum

Kui sinu telefonil on OLED või AMOLED ekraan, siis aitab tumeda menüükujunduse valimine akut säästa. Sellised ekraani tüübid võimaldavad üksikuid piksleid välja lülitada, mis tähendab, et musta värvi ekraanile kuvamine kulutab erksatest toonidest vähem energiat. Selline nipp toimib aga ainult OLED ja AMOLED ekraanide puhul.

Tume kujundus kurnab silmi oluliselt vähem ja vähem valgust tähendab ka vähem sinist valgust, mis võib raskendada uinumist. Võimalikult silmasõbraliku ekraani leidmiseks soovitab Karpavičiūtė jälgida hoolikalt ka vastavaid sertifikaate. „Näiteks on Huawei seadmetel TÜV Rheinland-i sertifikaat, mis kinnitab, et ekraanilt on võimalikult palju sinist valgust välja filtreeritud,“ sõnas Karpavičiūtė.

Klassikaline energiasäästurežiim aitab

Enamikel telefonidel on vähemalt üks ja mõnel lausa mitu energiasäästurežiimi. Nendega saab piirata protsessori ja muude funktsioonide jõudlust, mille tulemusel väheneb ka aku koormus. Tavakasutajale ei pruugi energiasäästurežiimis telefoni jõudluse vähenemine isegi märgatav olla.

Lisaks erinevatele seadetele on aku säästmiseks oluline ka hästi optimeeritud riistvara. „Lisaks jõudluse suurendamisele pööratakse täna aina rohkem tähelepanu ka riistvara ja tarkvara optimeerimisele. Näiteks Huawei P smart Pro telefonides leiduv Kirin 710C kiibistik suudab andmeid töödelda tunduvamalt lühema aja ja väiksema energia kuluga,“ ütles Karpavičiūtė.

Lülita Bluetooth ja WiFi välja

Kui Bluetooth ja WiFi on telefonis sisse lülitatud, aga mitte ühendatud, kulutab telefon uue ühenduse leidmiseks pidevalt akut. Kui sa ei kasuta parasjagu internetti või ei kuula juhtmevabadest kõrvaklappidest muusikat, siis lülita need seaded lihtsalt välja. Bluetoothi ja WiFi-t saab juhtida enamike telefonide kiirsätete menüüst – säästlikkus on kõigest näpuliigutuse kaugusel.

Lülita asukohateenused välja rakenduste jaoks, mis seda ei vaja

Rakendused nagu Bolt või Google Maps vajavad toimimiseks sinu asukohta, aga näiteks Facebook või Instagram kasutavad seda teavet võrdlemisi harva. Asukohateenuste väljalülitamine rakenduste puhul, mis seda kriitiliselt ei vaja, pikendab aku tööaega, sest nii ei pea seade igale teenusele pidevalt teavet edastama.

Jälgi rakenduste aku kasutust

„Tutvu sätetes oma telefoni aku kasutuse statistikaga ja võimalusel kustuta ebavajalikud, kuid palju energiat tarbivad rakendused või piira nende õigusi,“ soovitas Huawei kommunikatsioonijuht. Mõningatel rakendustel on olemas ka väiksema energiakuluga versioone, mis võtavad vähem ruumi, kasutavad vähem andmeid ja võivad tarbida vähem energiat. Head näited on Facebook Messenger Lite ja Skype Lite.

Kommunikatsioonijuhi sõnul on erinevatel turul olevatel seadmetel juba sisseehitatult erinev akumaht, seega ei saagi kõiki tingimata võrrelda. Huawei uusimas telefonis P smart Pro on kasutatud lausa 4000 mAh akut, mis peab vastu kuni 40 tundi kestvaid kõnesid ja 80 tundi videote taasesitust. Samas rõhutab Karpavičiūtė, et aku kestvus oleneb alati telefoni kasutusmustritest.