Kuigi kuni viimase hetkeni oli Patarei vangla ostust huvitatud kaks ettevõtet, jõudis õigeaegse enampakkumise vormistamiseni vaid Sõõrumaale kuuluv U.S.Invest, kes tegi pakkumise eraldi ettevõttega nimega Nikolai Esimene OÜ.

Sellega viitab suurärimees tsaar Nikolai Esimesele, kelle käsul rannakaitsepatareid 1828. aastal ehitama hakati. Sõõrumaa rääkis möödunud aasta novembri lõpus Ärilehele, kuidas Patarei vanglast saab uus Rotermanni kvartal, mida samuti tema ettevõte arendab.

40 000 ruutmeetril laiuvale endise Patarei vangla kompleksi alale on kavas rajada bürooruume ja hotell. Hoovipealne väliosa viiakse klaaskatuse alla, kuhu tuleb ühiskondlik ruum söögikohtade ja muuga. Ajaloolise hoone linnapoolsesse otsa tuleb kohustuslikus korras rajada ka kommunismikuritegude muuseum.

Sõõrumaa teisel ettevõttel Kalaranna Majad OÜ on Patareist veidi eemal, aga samuti Kalaranna piirkonnas ostetud eelmisel aastal veel üks krunt, aadressiga Kalaranna 7. Patareist linnapoolsemasse osasse jäävale krundile loodetakse tuleval kevadel kortermaja ehitama hakata. 80 korteriga hoone ehitusloa taotlus ootab praegu linna heakskiitu.

RKAS korraldas enampakkumise kolmele merekindluse kinnistule: Kalaranna tn 28, Kalaranna tn 30 ja Vesilennuki tn 4 alghinnaga 4,5 miljonit eurot. Detailplaneering näeb ette, et kinnistute sihtotstarve on elukondlik ning äri- ja ühiskondlik, kokku võib alal olla üksteist hoonet.

Kompleks oli pikalt müügis. Kuigi ka riigil ja Tallinna linnal oleks olnud eelisõigus merekindluse ostuks, loobusid mõlemad sellest. Enampakkumise alghind oli 4,5 miljonit eurot. Eksperdid on juba öelnud, et selle ostja peab suuri summasid selle korda tegemise alla panema.

Vaata sellest Ärilehe loost, millises seisukorras on Sõõrumaa poolt üle võetud Patarei vangla praegu.