Muretu reisimise huvides tuleks Südameapteegi e-apteegi proviisori Aleksandr Sei sõnul mõelda oma terviseprobleemide ennetamisele aegsasti ja kõik vajalikud preparaadid kaasa võtta.

„Reisiapteegi planeerimisel ja ettetellimisel ei ole vaja pead vaevata, kui mõni kreemitopsik on ettenähtust suurem või pihustav ninasprei jääb lennukile lubatavasse plastkotti pakkimata – need saab pärast turvakontrolli apteegist kätte,“ räägib Sei ja lisab, et lennujaamaapteegi külastamine tagab kindlustunde ka juhuks, kui reisikohver peaks kaduma minema. Õiged ravimid on siis käsipagasis ja võõrsil igal juhul võtta.

Mida reisile kaasa võtta?

Reisiapteegi sisu oleneb suuresti sihtkohast ja reisitüübist. Millega täpsemalt enne reisi arvestada, saab kerge vaevaga apteekritelt küsida näiteks e-apteegi keskkonnas.

Südameapteegi e-apteegi proviisor Aleksandr Sei soovitab juba enne reisi põhjalikult tutvuda eesootavate tingimustega. „Abiks on Terviseameti koduleht, kust leiab nii vaktsineerimissoovitused riikide kaupa kui ka informatsiooni reisimisega seotud nakkushaiguste kohta. Milliseid ja kui palju ravimeid võib eri riikidesse kaasa võtta, saab lugeda Ravimiameti koduleheküljelt.“

Eksootilistesse ja kehvade hügieenitingimustega sihtkohtadesse minemisel soovitab proviisor eelnevalt läbida ka probiootikumide kuuri, mis tugevdab immuunsüsteemi ja aitab ennetada kõhuhädasid. „Piisava kaitse tekkimiseks tuleks kuur teha kahe-kolme nädala jooksul enne reisi.“

Igapäevased ravimid

Sõltumata sihtkohast peaks reisiapteek kindlasti sisaldama igapäevaseid retseptiravimeid, valu vaigistavaid ja palavikku alandavaid tablette, erinevaid plaastreid ja haavapuhastusvahendeid, kõhulahtisusevastast preparaati, nohuravimit ja antiseptilist geeli või salvrätikuid, et igas olukorras oleks võimalus käsi puhastada. „E-apteegis on mitmesuguseid antsipetilisi vedelikke, mis pole mõeldud ainult naha, vaid ka haavade puhastamiseks,“ räägib Sei. Ta soovitab siiski tähele panna, et kui haavade puhastamiseks mõeldud antiseptikut sobib ka nahapuhastamiseks kasutada, siis nahapuhastuseks mõeldud toode haavadele ei sobi ja võib kahjustada kudet.

Nii nagu soojamaareisile, tuleb päikesekaitse kaasa võtta ka suusakuurorti. Igal juhul tuleks apteegikotti pista allergiaravimid, sest isegi kui teil pole allergiat kunagi esinenud, võib mõni putukahammustus kehale ärritavalt mõjuda. Neil, keda lennuki-, laeva- või bussisõit kergesti iiveldama ajab, soovitab e-proviisor Aleksandr Sei kaasa pakkida ka looduslikud ingveriekstrakti kapslid.