Teisipäeval teatas Rimi, et alates 18. veebruarist ei saa nende kauplustest enam tasuta õhukesi kilekotte, nende eest tuleb edaspidi välja käia 5 senti.

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski rääkis, et tavaliste õhukeste kilekottide tasuliseks muutmise plaani Selveril ei ole. “Selver pakub oma klientidele võimalust langetada puu- ja juurviljaosakonnas ise otsus keskkonnasäästlikuma valiku kasuks ostes biolagunev kilekott, mille suguseid oleme Selverites pakkunud juba aastaid.”

Klientidele pakub valiku võimalust ka Prisma. “Igaüks saab teha oma valiku. Hetkel on ühekordsed väikesed kotid Prismas tasuta ja meil ei ole plaani nende eest raha küsima hakata,” kinnitas Prisma kommunikatsioonijuht Piret Lankots.

“Prisma pakub oma klientidele valikuvõimalust – tavaliste hügieeni tagamiseks mõeldud väikeste kottide kõrval on meie puu- ja juurvilja osakonnas võimalik valida ka biolagunev väike kilekott ning Rocca al Mare ja Vanalinna Prismas on kolmanda alternatiivina olemas ka väikesed paberkotid,” lisas Lankots.

Maxima Eesti müügi- ja turundusdirektor Janne Laik rõhus samuti valikuvabadusele, aga ka teadlikkuse tõstmisele. “Me ei planeeri küsida tasu väikeste kilekottide eest, kuna endale sobiva pakendi valiku teeb klient ise,” kinnitas ta.

“Vaid tasu küsimise eest inimeste käitumismustreid püsivalt ei muuda – oluline on tõsta inimeste teadlikkust ja ka seda, mis kasu saab ta ise või tema lapsed läbi keskkonnateadliku käitumise,” rääkis Laik.

Laigu sõnul on lisaks kilekotile kauplustes ka alternatiivseid lahendusi. “Hetkel oleme üle vaatamas tervikuna meie kauplustes pakutavaid pakendamislahendusi, et selle aasta jooksul minna üle keskkonnasõbralikumatele materjalidele ja nii pakkuda inimestele veelgi enam valikuid,” lisas ta.

Väikesed kilekotid on lisaks Rimile varasemast juba tasulised Stockmanni Tallinna kaubamajas, kes tegi muutuse juba 2018. aasta veebruari alguses. Lisaks sellele teatas Stockmann mullu 22. Aprillil, et lõpetab kõigi ühekordsete plasttoodete müügi.