Helsinki ringkonnakohus mõistis õigeks ärimehe, keda süüdistati 235 000 liitri alkoholi pealt maksude tasumata jätmises. Summaks oli 1,6 miljonit eurot.

Soome kodanik Mika Reinikainen asutas Eestis firma Creative Alpha Solutions OÜ, millele kuulusid veebilehed viroviina.com ja balticbrännin.se. Kliendid said sealt soetada Eesti hindadega alkohoolseid jooke ja sigarette. Pärast ostu sooritamist oli valida, kas ise kaubale järele minna või kasutada transpordifirma teenust.

Firma loodi aastal 2014 ja tegutses 2017. aastani, mil Soome maksuamet ja toll taolise äriga tegelevaid ettevõtteid pitsitama hakkasid.

Reinikainen väitis kohtus, et ta müüs enda kaupa välismaal ja impordiga tegelesid hoopis kliendid. Seega on maksude tasumise kohustus klientidel, mitte tooted soomlastele müünud firmal. Creative Alpha Solutions maksis makse Eestis. Samuti sõnas mees kohtus, et veebimüügi keelamine Euroopa Liidu piires ei ole võimalik.

Juha Sipilä valitsuse 2018. aastal planeeritud alkoholireform jättis jookide veebimüügi poliitiliste erimeelsuste tõttu reguleerimata. See tähendab, et alkoholi veebimüügi seaduslikkuse üle teistest Euroopa Liidu riikides otsustab Soomes kohus.

Soome seadused keelavad üle 5.5 protsendilise alkoholisisaldusega jookide müügi väljaspool riigile kuuluvaid Alko kauplusi. Kohaliku alkoholi müük internetis ei ole lubatud.

Prokuröril on kaks nädalat aega otsus edasi kaevata.

Loe 2017. aastal toimunud veebilehtede sulgemisest pikemalt SIIT!