Möödunud kuul korraldas üks Suurbritannia ettevõte ühes Singapuri hotellis rahvusvahelise müügikonverentsi, kus tutvustati tooteid, millega on võimalik gaase analüüsida, kirjutab Wall Street Journal. Sellest võttis osa 109 inimest. Osad osalejad tõid eneselegi teadmata konverentsilt koju kaasa praegu maailmas palju kaost külvanud koroonaviiruse.

Sellest said aga tervishoiuametnikud teadlikuks alles kümme päeva pärast konverentsi toimumist, kui selgus, et üks 41-aastane konverentsil osalenud malaislane oli haigeks jäänud. Selle tulemusel asuti ajama viiruse jälgi terves reas riikides, sealhulgas Lõuna-Koreas, Suurbritannias ja Prantsusmaal. Selle tulemusel leidsid tervishoiuametnikud vähemalt 20 viirusesse nakatunud inimest kuues riigis Aasias ja Euroopas. Osad haigestunud olid konverentsil osalejad, osad nendega kokku puutunud inimesed.

Konverentsi 109 osalejast 94 lahkus pärast selle toimumist Singapurist. Osad ühinesid Hiina uusaastapidustustega, osad läksid puhkusele, üks inimene lausa Prantsuse Alpide suusakülla. Enne seda, kui nad läksid lennukile, mis aitas neil viia viiruse kohtadesse, kuhu see veel enne jõudnud ei olnud, olid nad teiste osalejatega koos söönud, jaganud autosõite ning öömaja.

Singapuri terviseametnikud tegid kindlaks, et konverentsi järel haigestusid koroonaviiruse tagajärjel kaks Lõuna-Koreast pärit osalejat, üks Malaisia osaleja – kes nakatas ka oma õe ja ämma – , üks Suurbritannia osaleja, kes läks kõigepealt Alpidesse puhkama ja siis pöördus tagasi koju Suurbritanniasse, nakatades seeläbi Prantsusmaal viis inimest – sealhulgas kaks pereliiget – ja Suurbritannias veel viis inimest. Ka ühel hispaanlasel, kes puhkas Suurbritannia osalejaga samas kohas, avastati hiljem koroonaviirus. Ühtlasi haigestusid pärast konverentsi ka kolm Singapurist pärit osalejat.

Küsimus, mis huvitab kõiki, on aga see, kes üldse tõi koroonaviiruse konverentsile? Singapuri tervisehoiuametnikud uurisid välja, et müügikonverentsil osalesid ka mitmed hiinlased, osad neist olid pärit Hubei provintsist, kus Wuhani linnast on saanud viiruse epitsenter. Küll aga ei ole Singapuri võimud siiamaani täpset viiruse levikuteekonda selgeks teinud. Ka ei ole tänaseni mitte ükski konverentsil osalenu viiruse tõttu surnud.