Sel nädalal käivitus põhiseaduse 100. sünnipäevale pühendatud lühivideote programm, mille raames avaldab justiitsministeerium igal nädalal ühe lühivideo, kus eri valdkondade esindajad avavad oma mõtetega üht põhiseaduse paragrahvi. Aasta lõpuni kestva lühivideote programmi avab president Kersti Kaljulaid, kes räägib põhiseaduse esimesest paragrahvist ning selgitab selle olulisust vaba ning demokraatliku Eesti Vabariigi toimimisel.

Põhiseaduse aasta suursündmuseks on 15. juunil toimuv arutelufestival, kui möödub täpselt 100 aastat esimese põhiseaduse vastuvõtmisest. Tegemist on Arvamusfestivali eelüritusega, kus arutletakse põhiõiguste ja kohustuste tasakaalu üle. Eelarvamusfestival on avalik üritus, kuhu oodatakse huvilisi osa võtma ja aktiivselt kaasa rääkima meie elu kujundavatel olulistel teemadel.

Ka 14.-15. augustil Paides toimuva Arvamusfestivali peateemaks on sel aastal inimeste põhiõigused ja vabadused.

Oktoobris kogunevad õigusvaldkonna spetsialistid üle Eesti Tartusse õigusteadlaste päevadele, kus tänavu asutakse arutlema põhiseaduse ja täpsemalt ka põhiõiguste teemal. Sellel üritusel annab justiitsminister üle Õiguse eest seisja auhinna, millega tunnustatakse isikuid, kes on andnud märkimisväärse panuse Eesti õigusriigi püsimisse ja arendamisse.

Aastaringselt toimuvad koolinoortele ringkonnakohtu istungid, mille keskmes on põhiseadusega seotud vaidlused ning Juristide Liidu loengud põhiõigustest ning kohustuste ja vabaduste tasakaalust.

Põhiseaduse 100. aastapäevaks on loodud ka kaks näitust. Rahvusraamatukogu on koostanud suurnäituse „Oma riik, oma seadus", mis ühendab kaks olulist tähtpäeva: Tartu rahulepingu allkirjastamise 2. veebruaril 1920 ja Eesti Vabariigi esimese põhiseaduse vastuvõtmise 15. juunil 1920. Ka Vabamul valmib põhiseaduse tähtpäevaks interaktiivne ja kaasav rändnäitus, mille fookuses on inimõigused, kodanikuaktiivsus ja inimeste võimalused kaasa rääkida ühiskonna ja riigi arengus.

Põhiseaduse aasta sündmustik lõpeb 21. detsembril, mil SA Iuridicum avaldab põhiseaduse kommenteeritud väljaande. Väljaanne valmib koostöös eri autoritega, et pakkuda võimalikult mitmekülgset lähenemist põhiseaduse tõlgendamisele. Erilist tähelepanu plaanitakse pöörata põhiõiguste, vabaduste ja kohustuste peatükile.

Põhiseaduse aasta vaderiteks on president, õiguskantsler, riigikogu esimees, peaminister, riigikohtu esimees, riigikontrolör, justiitsminister ja riigisekretär.

Põhiseaduse aasta sündmusi saab lisaks Delfile jälgida ka justiitsministeeriumi Facebookis ja põhiseadus 100 veebilehel: https://www.pohiseadus100.ee/et

Projekt valmib Delfi ja Justiitsministeeriumi koostöös.

Jaga
Kommentaarid