Ekspertide sõnul on olnud Soomes grippi haigestumine sel gripihooajal väiksem, vahendab Helsingin Sanomat. Seni on Soomes grippi haigestunuid umbes 7750, eelmisel aastal oli samaks ajaks haigestunute hulk üle 10 000.

Põhjus võib olla seotud inimeste käitumise muutumisega seoses koroonaviirusega, mille tõttu pööravad inimesed suuremat tähelepanu oma käte hügieenile. „Me oleme sellist mõttekäiku kaalunud, et haigestumiste vähenemine võib olla seotud hügieeni paranemisega,“ arvas Helsingi ja Uusimaa haiglaregiooni peaarsti asetäitja Eeva Ruotsalainen.

Ruotsalaineni sõnul vähendab hea hügieen kõikidesse hingamisteede haigustesse, pole vahet, kas tegemist on gripi või koroonaviirusega. Selle põhjuseks on see, et hingamisteede haigused levivad tavaliselt piisknakkusena või haigega kontaktiga. Küll aga lisas arst, et grippi haigestumiste vähenemise ja koroonaviiruse vahel otsese seose tegemiseks on vara, kuna ühtegi ametlikku uuringut selle kohta veel ei ole.

Grippi tuleks võtta tõsiselt

Samuti on arsti sõnul koroonaviiruse ja gripi sümptomid üldiselt sarnased: köha, palavik, väsimus, valu. Ainus viis nende vahe tegemiseks on testimine.

Euroopas haigestub grippi igal aastal 4 kuni 50 miljonit inimest, surmasid on neist keskmiselt 15 000 kuni 70 000. See on Ruotsalaineni sõnul põhjus, miks tuleks grippi tegelikult rohkem karta. Gripiviiruse levik on igal aastal väga suur, mistõttu võib seda pidada epideemiaks, kuid koroonaviiruse puhul epideemia taset ei ole. Ta lisas, et gripi puhul tuleks riskigruppi kuuluvatel inimestel kaaluda vaktsineerimist.