Euroapteegi proviisor Malle Timberg kinnitab, et immuunsüsteemi tugevdamine ning käte hügieen on äärmiselt olulise tähtusega viiruste ärahoidmisel ning soovitab igaühel oma koduapteegi sisu üle vaadata.

1. Immuunsüsteemi tugevdajad

Sageli ei saa organism talveperioodil igapäevasest toidust ja vähesest päikesest piisavalt vitamiine ning seetõttu on soovituslik kasutada toidulisandeid immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Meie kliimas peaksime võtma pidevalt D-vitamiini ning haigusteperioodil suurendama ka C-vitamiini annuseid. Lisaks tervena püsimiseks on meil vaja erinevaid mineraalne ja vitamiine, näiteks magneesium, tsink, seleen jne.

C-vitamiin on antiviraalse ja antibakteriaalse toimega tõhus haiguste peletaja. See aitab tugevdada immuunsust ning vähendada hingamisteede haigustesse nakatumist. C-vitamiini tuleks tarbida pidevalt, sest vesilahustuva toime tõttu ei suuda meie keha seda varuda.

D-vitamiin toetab immuunsüsteemi ja selle puudusel tunneme väsimust ja organismi vastupanuvõime on vähenenud. Kuna D-vitamiini saab meie keha päikesevalgusest, siis on soovituslik seda juurde võtta septembrist maini, aga mõningatel juhtudel ka aastaringi, nt eakad ja kuni 2-aastased lapsed.

Lisaks vitamiinidele on veel kolm väga olulist toidulisandit, mida tuleks haiguste perioodil tarvitada. Tsink, seleen ja oomega 3 rasvhapped aitavad immuunsust tugevdada ja organismil haiguste vastu võidelda.

2. Desifintseerimisvahendid ja antiseptikumid

Viirushaiguste vältimiseks on oluline pöörata tähelepanu käte puhtusele. Regulaarne ja õige kätepesu, aitab ära hoida viirushaigusesse nakatumise. Lisaks tasub meeles pidada, et erinevad pisikud levivad eriti hästi avalikes kohtades ning alati võiks käepärast olla desifintseeriv antiseptiline vahend või niisked salvrätid.

3. Palavikualandajad ja valuvaigistid

Kindlasti tasub mõelda ka sellele, et koduapteek sisaldaks esmaseid ravimeid, mida võtta haigestumise korral. Palaviku alandamiseks või valu leevendamiseks sobivad täiskasvanutele tabletina ibuprofeen, paratsetamool, naprokseen, deksketoprofeen ja atsetüülsalitsüülhape. Lastel kasutatakse siirupina ibuprofeeni ja paratsetamooli ning suposiitidena paratsetamooli. Oluline on, et õiges annuses valuvaigisteid võetakse, eraldi tähelepanu vajavad maoprobleemidega inimesed, sest neile on sobivamaks toimeaineks paratsetamool.

4. Kurguvalu ja -põletiku leevendajad

Kurguvalu korral on abiks imemistabletid, kurgukommid ja pihustiga spreid, mis aitavad leevendada limaskesta ärritust, aga ka valu ning põletikku.

5. Köharavimid

Viiruslik köha on alguses tavaliselt kuiv, ärritav, kinnine ning vähese rögaga. Ärritusköha võib ka tekkida reaktsioonina mõnele ärritavale lõhnale või hingmisteedesse sattunud võõrkehale/osakesele. Kuiva köha puhul tekib limaskestade tursumine ning kuivamine, mille leevenduseks on limaskestade niisutamine.

Kuiva köha puhul on soovitav kasutada erinevaid imemistablette, kuna tekib juurde sülge ja toimub limaskestade niisutamine ning ärritusvastane toime kestab kauem. Selleks, et röga tekiks ning kopsus vedelamaks muutuks, võib tarvitada erinevaid siirupeid, tablette või veeslahustuvaid tablette. Kindlasti tuleb juurde tarbida vedelikku, näiteks erinevad ravimtaimeteed ja miks ka mitte lisada mett juurde.

6. Inhalaator ja füsiloogiline lahus

Viirushaiguste perioodil on erinevate hingamisteede haiguste korral asendamatuks abiliseks inhalaator, mis aitab hingamisteedes röga veeldada, et seda oleks kergem välja nuusata või köhida. Inhalaatorisse auru tegemiseks kasutakse apteegis saadaolevat füsioloogilist lahust. Auru tegemine aitab veeaurul jõuda kaugemale kopsu ning rohkem röga vedelamaks teha, mis on eriti oluline laste köha ravimisel.

7. Kõhuvaevuste ja seedeprobleemide leevendajad

Kui soolestiku mikroobide tasakaal saab häiritud, võivad tekkida kõhulahtisus või -kinnisus. Mikrofloora tasakaalustamisel on headeks abilisteks probiootikumid: lastele lahustuvad pulbrid või närimistabletid, täiskasvanutele kapslid. Kõhugaaside leevendamiseks sobib veel simetikoon väikelastele tilkadena, alates 6. eluaastast ja täiskasvanutele kapslid. Kõhukinnisuse korral võib kasutada laktuloosi siirupit, mis sobib kogu perele, teeb soolesisu pehmeks ning ei tekita lahtistisõltuvust. Kõhulahtisuse ja oksendamise korral on tervele perele heaks abimeheks söetabletid või –kapslid ja adsorbeeriv pulber.

8. Rehüdreeriv lahus

Oluline on tarbida piisavalt vedelikku, et vältida organismis tekkivat vedeliku puudust. Apteegis on saadaval spetsiaalsed segud, mis sisaldavad vajalikus koguses elektrolüüte

9. Taimeteed

Viirushaiguse korral tuleb palju juua sooje jooke ning vett. Abi võib olla mitmest taimeteest, näiteks nõmm-liivateest, paiselehest, iisopist, piparmündist, raudrohust. Vedelikku tuleks tarbida regulaarselt ning juua leigena väikeste lonksudena.

10. Regulaarsete ravimite varu

Igapäevaselt ravimeid kasutavad inimesed, peaksid kindlasti varuma piisava koguse ravimeid koju, et viirushaigusesse haigestumisel ei tekiks muret mõne teise haiguse ravimitega ravimisel või kontrolli all hoidmisel.