Aidu tuulepargi arendajad saatsid 21. veebruaril prokuratuuri kuriteoteate, kus süüdistasid tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ametnikke ebaseaduslike otsuste tegemises.

Nende väitel on ameti ehitusosakonna juhataja Kati Tamtik teinud riikliku järelevalve menetluse raames tuuleparki arendava ettevõtte Eleon Greeni suhtes teadlikult ebaseadusliku otsuse. Sõnajalgade sõnul on sellega tekitatud neile oluline varaline kahju, mis küündib vähemalt viie miljoni euroni.

Prokuratuur otsustas aga eile, et ei algata arendajate kuriteoteate peale kriminaalmenetlust. "Analüüsides kuriteoteates ja selle lisadena esitatud informatsiooni, ei leidnud prokuratuur alust kriminaalmenetluse alustamiseks," põhjendas riigiprokurör Laura Feldmanis.

Ka märkis ta, et kui kuriteoteate esitaja pole sellise asjade käiguga rahul, on võimalik kriminaalmenetluse alustamata jätmist kümne päeva jooksul riigiprokuratuuris vaidlustada. Just seda arendajad teha plaanivadki.

Eleon Greeni juhatuse liige Andres Sõnajalg on veendunud, et prokuratuur on tootnud praaki. Tema sõnul panid Derling Primuse ja Supremia vandeadvokaadid kaks nädalat kokku sadu lehekülgi materjale ja tõendeid, et prokuratuuril oleks kõik sõnaselgelt laual.

"Vahepeal oli vabariigi aastapäev ja neli päeva hiljem saadab prokuratuur vastu kolm ja pool lehekülge teksti, millest esimene ots on kopeeritud meie enda kuriteoteatest. Sellise süvenematusega ei saagi asja tuumani jõuda või siis püütaksegi seda vältida," rääkis Sõnajalg.

Ka juhtis ta tähelepanu sellele, et kuigi prokuratuur levitas eile meedias sõnumit, et on loobunud kriminaalmenetlusest, on samal ajal dokument ise määratud asutusesiseseks kasutamiseks.

"Prokuratuuri ettekääne kriminaalasja algatamata jätmiseks tugines sellele, et ei ole teada, kas ametnik on teinud ebaseadusliku otsuse teadvalt või mitte teadvalt ning leiab, et kaebuses on see kõigest oletuslik," põhjendas Sõnajalg.

Ta märkis, et neil oli kaebusega kaasa pandud ka tõendid, mis näitavad ametniku teadlikkust sellest, mida ta teeb, kuid selleks oleks tulnud materjalid läbi töötada. "Teiseks, kui meil ka oleks pelgalt oletused, siis prokuratuuri asi olekski leida faktid, kas kuritegu on aset leidnud või mitte, mitte lihtsalt loobuda ja käega lüüa," lisas Sõnajalg.

"Paraku paistab siit teatud muster, et prokuratuur ei taha uurida neid asju, mis juba kaugelt haisevad, aga võib lõpmatuseni menetleda juhtumeid, mis kohtus kuhugi ei vii," leidis arendaja.

Eleon Green OÜ (endise nimega Kindel Vara) on 2008. aastal asutatud Sõnajalgadele kuuluv ettevõte, mis arendab Aidu tuuleparki. Eleon AS on 2007. aastal asutatud Sõnajalgade ettevõte, mis toodab tuulikuid, millest esimene pandi 2013. aastal püsti Saaremaal Salme tuulepargis.

Arendajate kinnitusel on Salme tuuleparki püstitatud Eleoni prototüüp tuulik on edukalt läbinud kõik vajalikud katsetused ning on keskmiselt 30% suurema tootlikkusega, kui teised sarnased tuulikud maailmas.