Töötajate, eriti pikaajaliste, tublide, oma tööd hästi oskavate inimeste lahkumine on ettevõttele suur hoop. Kuidas seda aga ette näha ning kas on mingeid märke, mis sellele viitavad? Harvard Business Review küsis ligi sajalt juhilt, milliseid muutusi nad oma kolleegide käitumises paari kuu jooksul enne töölt lahkumist märkasid. Lisaks uuriti ka töötajatelt, kuidas nende käitumine enne lahkumisavalduse esitamist muutus.

Siin on kaheksa peamist lahkumisele eelnevat muutust inimeste käitumises:

1. Nad on tavapärasest vähem produktiivsed

Kui märkad, et varem väga tegus ning tulemuslik olnud töötaja on töötempot oluliselt aeglustanud, võib see olla märk sellest, et ta kaalub lahkumist.

2. Nad on hoiavad omaette

Kui tavaliselt seltskondlik ning meeskonnamängija ei taha enam teistega koos olla, võta seda kui märki, et ta on valmis lahkuma. Lahkujad teavad, et ei ole kolleegidega enam pikalt koos, sestap nad hoiavadki eemale.

3. Nad ei pinguta enam

Tavapäraselt väga töökad inimesed ei taha ühtäkki enam väga panustada. Pane tähele, kui kolleeg enam ei püüdle edasi ning klammerdub status quo külge.

4. Nad ei püüa enam ülemusele meele järele olla

Huvitundmatus on üks oluline märk. Kui töötaja on ükskõikne võib põhjuseks olla asjaolu, et ta teab, et see ülemus ei ole tema ülemus enam pikalt.

5. Nad ei taha panustada pikaajalistesse projektidesse

Inimene, kes teab, et ta ei saa projekti vilju maitsta, ei panusta ka sellesse samaväärselt nendega, kes saavad tulemusi nautida.

6. Nad on tavapärasest negatiivsemad

Kui tavapäraselt optimistlik kolleeg näeb ühtäkki üha rohkem negatiivset, ära jäta seda tähelepanuta. Oluline muutus võib tähendada, et neil on kõrini saanud.

7. Nad on varasemast vähem motiveeritud

Lahkumisplaanidega töötajad ei ole väga huvitatud sellest, et ülesanded saaksid õigeaegselt ja hästi täidetud. Kuna nad teavad, et ei püüdle ametikõrgenduse ega tunnustuse poole, väheneb nende panustamise soov järsult.

8. Nad ei suuda sageli keskenduda

Kõikidel on vahel päevi, mil keskendumine on raskem, kuid need, kes teavad, et neil algab peatselt uus seiklus, on pidevalt oma mõtetega eemal.