Möödunud aasta stabiilne ning järjepidev turgude tõus on asendunud väga volatiilsete liikumistega, kus paarist uudisest piisab investorite meeleolu muutmiseks.

Esmaspäeval langesid naftahinnad turu avanemise järel enam kui 30 protsenti pärast seda, kui Saudi Araabia alustas nädalavahetusel ootamatut agressiivset hinnasõda. Selle tulemusel langes toornafta hind viimase nelja aasta madalaimale tasemele. Müügi vallandas ebaõnnestunud OPEC-i istung eelmise nädala reedel, kus Saudi Araabia ja teiste riikide püüdlustele vaatamata otsustas Venemaa toodangu vähendamisest keelduda, sellele vaatamata, et koroonaviiruse levik on tekitanud ohu globaalseks pandeemiaks, mis on juba oluliselt vähendanud nõudlust nafta järele. Saudi Araabia vastusamm, oma tootmismahte oluliselt kasvatada, tuli turgudele täieliku üllatusena ja vallandas investorite äärmiselt negatiivse reaktsiooni.

Tooraineturgude mõjukaimaid panku Goldman Sachs alandas oma Brenti hinnaprognoosi 30 dollarini barreli kohta teises ja kolmandas kvartalis ning hoiatas, et lähinädalatel võib barreli hind 20 dollarini langeda. Mõnede analüütikute arvates püüab Saudi Araabia oma sammuga Venemaad uuesti läbirääkimiste laua taha saada, et siis järgmisel OPEC-i istungil taas kokkulepe ühiseks toodangu alandamiseks saavutada.

Toornafta hind tõusis teisipäeva hommikul üle 7 protsendi, olles esmaspäeval teinud viimase 30 aasta suurima päevase languse. Venemaa riigieelarve on tasakaalus 40 dollarilise naftahinna juures, samas kui Saudi Araabia vajab palju kõrgemat hinda. Saudi Araabia eelarve puudujääk on juba 6,4 portsenti SKP-st. See tähendab, et mõlemad riigid ei saa väga pikka aega endale nii madalaid naftahindu lubada.

Esmaspäeva õhtul teatas president Donald Trump, et USA administratsioon valmistab ette meetmeid majanduse toetamiseks ja selle isoleerimiseks leviva koroonaviiruse puhangu vastu. Aasia aktsiaturud sulgusid teisipäeval korraliku plussiga. Ka Euroopa ja USA aktsiaturud lõpetasid päeva tugevalt, mis annab lootust, et paanikamüük on peagi läbi saamas.