„Hirm koroonaviiruse ees on pannud inimesi tõepoolest rohkem oma tervise eest hoolitsema. Ühest küljest mõeldakse märgatavalt rohkem selle peale, kuidas terveks jääda," rääkis Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

Rogenbaum lisas, et desinfitseerimisvahendite kõrval ostetakse rohkem C-vitamiini, D-vitamiini, tsinki ja piimhappebaktereid sisaldavaid tooteid ning teisi immuunsüsteemi toetavaid preparaate.

Euroapteek müügi- ja turundusdirektor Andres Reimand rääkis, et apteekide külastuste arv ja retseptiravimite väljaostu numbrid viitavad sellele, et Eesti patsientide reaktsioon on seni olnud mõõdukas, kalkuleeritud, pigem tavapärane, hüsteeria vaba.

Retseptiravimite väljaost on suurenenud

Samas on hakatud ka üle vaatama koduseid ravimi karpe, et valmis olla juhuks kui tõesti haigestutakse. Valmistutakse ka pikemaks kodus olemiseks ehk tõusnud on retseptiravimite väljaostmine," kinnitas Rogenbaum.

Sama kinnitas ka Reimand. „Tõsi, näeme tendentsi et märtsis on tavapärasest rohkem apteegikülastajaid, kes on otsustanud harjumuspärase kahe ravikuu retsepti asemel korraga välja osta nelja- ja kuue kuu retseptiravimite varu. Puudutab eelkõige krooniliste haiguste ravi, näiteks hüpertensioon, diabeet," tõdes ta.

Nõudlus desinfitseerimisvahendite järele

„Viimaste nädalate jooksul on hüppeliselt tõusnud nõudlus desinfitseerimisvahendite järele. Väga palju küsitakse maske ja on hakatud küsima ka ühekordseid kummikindaid," rääkis Reimand.

Viimast kinnitas ka Rogenbaum. „Kui rääkida konkreetsemalt viimasest nädalast, siis Apotheka apteekidest on enim ostetud haava desinfitseerimiseks mõeldud spreisid, söetablette, valuvaigisteid nagu ibuprofeen ja paratsetamool, pipraplaastreid, käte desinfitseerimiseks mõeldud salvrätikuid, pseudoefedriini sisaldavaid preparaate nohu leevendamiseks, validooli, c-vitamiini närimistablette, ksülometasoliini sisaldavat ninaspreid ning mao- või kaksteistsõrmiksoole haavandite, mao ülihappesuse ja kõrvetiste korral kasutatavaid ravimeid," loetles ta.

Rogenbaumi sõnul on see nimekiri talvisel viirushaiguste perioodil üsna ühesugune - tavaliselt pole nii nõutud vaid desinfitseerimisvahendid.

Reimand rääkis samuti, et apteegikülastajad varustavad end ja oma peresid hoogsalt ka C-vitamiini, D-vitamiini, tsinki, seleeni ja ka Omega-3 sisaldavate preparaatidega. „Märts on tavapäraselt viirushaiguste kõrghooaeg, ravi- ja ennetustegevuste intensiivistumine on ootuspärane. Kõikides mainitud kategooriates on Euroapteegi apteekides märtsikuus ka arvukalt sooduspakkumisi, võib olla üks seletusi nõudluse suurenemisele," arvas ta.

„Kuna praegu tasub ülemiste hingamisteede viiruste kõrval olla ettevaatlik ka mitmete kõhuviiruste suhtes, varutakse koduapteeki tooteid ka nende viiruste iseloomust lähtuvalt," soovitas Rogenbaum.