„Tarne osas meil hetkel suuri probleeme pole, suures pildis on olukord kontrolli all. Väiksemal määral on hilinemisi, kuid lahendame iga juhtumi suheldes hankepartneritega ja valime vastavalt erinevaid transpordilahendusi,” ütles Baltika juht Ärilehe küsimuse peale, kuidas on koroonaviiruse levik viimasel nädalal neid mõjutanud.

„Näiteks meie Hiina partnerid töötavad ja prognoosivad kauba hilinemisi kuni kaks nädalat,” tõi Leyrer välja. Hiinas toodab Baltika üleriideid, kudumeid ning aksessuaare. „Et hilinemisi tasandada kasutame teisi transpordivõimalusi nagu merekonteinerite asemel ronge,” tõi Baltika tegevjuht välja. Ennetamaks kauba hilinemisi tulevikus, on rõivatööstus kiirendanud tootearenduse protsessi ja teeb talvekaubale tellimused varem.

Itaalias tehased töötavad

Kuna kangakauba ehk kostüümide, ülikondade, trikotaažtoodete jm tootmine on Baltikal viidud Türki ja Leetu, siis seni pole tarne osas veel probleeme olnud. „Väike osa naiste suvekaupa toodetakse meil Itaalias, millest pool on juba teel ja teise poole kohta pole hilinemistest teada antud. Praegu on Itaalias tehased lahti ja töötavad,” sõnas Leyrer.

Küll aga rõhutas ta, et olukord võib sõltuvalt riikide meetmetest viiruspuhangut kontrolli all hoida tundidega muutuda. „Hoiame asjadel pidevalt kätt pulsil ja suhtleme igapäevaselt oma partneritega. Kõik meie pikaajalised ja ka uuemad partnerid on väga motiveeritud, et viiruspuhang ja riikides kehtestatud eriolukord kellelegi pöördumatut majanduslikku kahju ei tekitaks, et koostöö jätkuks ja kaubad liiguksid,” märkis Baltika juht.

Samas tõi ta välja, et tänaseks on juba selge, et koroonaviirus mõjutab kogu Eesti moesektori müüginumbreid. „Kuna kauplused on Leedus juba suletud ja sama võib tabada ka Eestit ja Lätit, siis on küsimus, kui palju uut kaupa me üldse poodidesse vajame,” põhjendas Leyrer.

Tema sõnul hinnatakse seda jooksvalt ja vajadusel plaane muudetakse. „Eestis on selgelt tuntav, et klient käib juba praegu vähem poes. See puudutab kogu riiki ja Baltika poed pole erandiks,” märkis Baltika juht.

Kuigi töötajaskonnas hetkel ettevõte muudatusi ei plaani, vaadatakse üle kõik strateegilised plaanid ning tehakse neis vajalikud korrektuurid. „Rõhutan uuesti, et olukord muutub tundide ja päevadega ning hetkel on raske prognoosida, milline on viiruspuhangu lõplik mõju ettevõtte tegevusele,” märkis Leyrer.

Eesti peaks järgima Šveitsi ja Austria eeskuju

Ta usub, et kriisi tagajärgi aitab vähendada ja minimeerida kogu majanduse, sealhulgas ka riigi koostöö. „Partneritepoolne olukorra mõistmine ja riigipoolne tugi kõigile ettevõtetele, olenemata sektorist, kes selles kriisis enda müügid mingiks perioodiks kaotavad,” loetles Baltika juht.

Leyreri sõnul tuleks siin eeskuju võtta näiteks Sveitsis ja Austriast, kes on juba välja hõiganud toe kõigile ettevõtetele ja seda juba enne, kui hakati turul rakendama inimeste liikumist piiravaid meetmeid. „Riigid mõistsid, et olenemata sektorist on siin olukorras vähe võitjaid, sest kriisis ei mõtle inimene muude kui eluks hädavajalike toodete ja teenuste tarbimisele,” sõnas ta.