„Ma loodan, et seda siiski ei juhtu. Need on praegu vaid spekulatsioonid. Praegu valitsus tegeleb kriisiohjamisega ja see tundub praegu selline väga ebaproportsionaalne meede – mis probleemi siis selle kaudu lahendataks?” märkis Liviko juht Janek Kalvi nädalavahetusel levima hakkanud info osas, et valitsus kaalub alkoholimüügi piirangute kehtestamist.

„Ma tahaks ikkagi loota, et valitsus nii radikaalseid õiguste piiramisi ei rakenda. Ma lihtsalt ei näe selleks ka vajadust. See valitsus on väga tervemõistuslikult käitunud seni selle kriisi ohjamisel ja ma ei usu, et selline järsk pööre peaks aset leidma,” lisas Kalvi.

Sama seisukohta jagas ka Saku õlletehase juht Jaan Härms, kelle sõnul pole nendeni jõudnud mingit infot võimalikest müügipiirangutest. "Saame hetkel öelda vaid seda, et jälgime olukorda ja järgime kõiki ametivõimude suuniseid seoses eriolukorraga," lausus Härms.

Leebemad piirangud paratamatud

Liviko Janek Kalvi sõnul ei ole üleriikliku alkoholimüügi keelu järele ka praktilist vajadust. „Selge see, et see tekitaks kontrabandistidele ehk salakaubaga kaubitsejatele soodsa pinnase,” märkis alkoholitootja.

Kalvi sõnul me alles hiljuti nägime, kuidas aktsiiside tõus tõi kaasa piirikaubanduse lõunapiiril. Kui valitsus läheks nüüd kuiva seaduse teed, tooks see kaasa nii salakaubanduse kui ka taksoviina müügi vohamise. „Sellist asja oskab valitsus juba täna ette näha. Küll aga võivad tulla mingisugused kellaajalised piirangud veel või täiendavad meetmed selleks, et korda tagada riigis,” ütles ta.

Leebematele piirangutele on viidanud ka sotsiaalminister Tanel Kiik, kes ütles täna hommikul ERR-ile, et alkoholimüügi piiramise mõte – näiteks ajaline piirang pubides ja muu selline – on olnud laual ennekõike siseturvalisuse tagamise ja tervishoiu vaates. „Ühtegi otsust pole langetatud,” kinnitas samas Kiik.

Tema sõnul oli valitsuses laupäeval korraks mõttevahetus sel teemal ning siis tehti ettepanek, et seda küsimust võiks edaspidi koroonaviirusega võitlemiseks kokku kutsutud valitsuse kriisikomisjonis arutada.

Liviko juhi Janek Kalvi sõnul avaldaks nende ettevõttele sellised söögikohtadele ja meelelahutusasutustele kehtestatud piirangud vähe mõju, kuna juba praegu on näha, kuidas inimesed külastavadki neid kohti vähem.

„Mis siis ikka – kriisi peab ju ohjama – ja me kõik elame ju täna mingisugustes muudetud ja piiratud tingimustes. Need on paraku selliste kriisidega kaasa käivad nähtused. Kui avalik kord seda nõuab, siis see väga palju enam ei muuda,” märkis alkoholitootja.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna pealelõunal kell 15.30 alanud pressikonverentsil, et alkoholimüüki valitsus piirama ei hakka.

Piiranud osakondade vahelist suhtlust

Kalvi sõnul on ka Liviko teinud viimasel nädalal ettevõtte töökorralduses palju muudatusi. „Väga palju kasutame kodukontorit, kaugtööd,” tõi ta välja. Kuna tegu on tootmisettevõttega, kus liinid peavad töötama, siis on palju piiratud ka seda, et erinevate osakondade inimesed omavahel kokku puutuksid.

„Oleme teinud päris palju piiranguid, piiranud osakondadevahelist liikumist. Erinevad osakonnad ei saa enam kokku koosolekutel, vaid neid koosolekuid tehakse virutaalselt või telefoni teel. Ka tootmises, kus on erinevad brigaadid, oleme püüdnud neid lahus hoida selliselt, et nad isegi puhkeruumides ei põrkaks kokku,” kirjeldas Liviko juht.

Mis puudutab ettevõtte kaubatarneid, siis on need juba hakanud senisest aeglasemalt liikuma. "Ärilises vaates ma usun, et me selle mõju alles hakkame nägema. Lähima paari nädala vaates on kindlasti põhjust olla väga valvas ja tähelepanelik," sõnas alkoholitootja.

Ka usub ta, et lähikuul hakkab koroonaviirusest põhjustatud kriis avaldama mõju ettevõtte käibele. "Sellel kuul me kindlasti näeme juba esimesi langusi, prognoosima praegu ei julge hakata. Meie globaalsetel müükidel on põhikannatajateks dutyfree ja lennujaamad," märkis Liviko juht, viidates sellele, et sealt tuleb neile kõige valusam tagasilöök.

"Muidugi üks asi, mis selgelt silma torkab täna, on see, et 80-protsendiline viin on väga nõutud kaup. Kõik desoained on ju igalt poolt välja müüdud ja otsas," rääkis Kalvi. Seepärast kaalub Liviko 80-protsendilist viina peagi hakata müüma ka 100-milliliitristes pudelites, kuna see on tõenäoliselt praegu üks kõige kättesaadavamaid alterntiive järjest defitsiitsemaks muutuvatele desinfitseerimisvahenditele.

"Seda me üritame toota nii palju kui võimalik juurde," märkis Liviko juht. Tema sõnul kasutavad nad isegi seda oma tootmises desifintseerimiseks. "Ka meie seisame silmitsi sellega, et tavapäraseid desoaineid ei ole saada kuskilt," põhjendas alkoholitootja.