Alates eriolukorra kehtestamisest, kui inimestel ei soovitata rahvarohketes kohtades käia, on toitlustusasutused korraliku põntsu saanud. "On neid, kes on juba uksed kinni pannud ja mitmed plaanivad lähiajal sulgemist. Kliente lihtsalt ei ole, sest inimesed ei liigu enam eriti ka niisama ringi," ütles Liivamägi.

Valitsus otsustas täna täiendava meetmena, et alkoholimüük on toitlustus- ja majutusasutustes lubatud kell 10-22. Liivamägi arvab, et see suuresti ettevõtjaid ei mõjuta: "Kui ei ole kliente, siis ei ole ju vahet."

Liivamägi sõnul on uues olukorras ettevõtjate ja liidu suhtlus palju tihedamaks muutunud. "Kuna koguaeg kõik muutub, on hea, kui oled teiste ettevõtjatega ühes inforuumis. Juhid on suure surve all ja tahavad tuge, kõik oleme ju uues olukorras," ütles ta.

Liivamägi sõnul on ettevõtjate põhilised murekohad töötajate tasustamine, maksud ja jooksvad kohustused, näiteks rendipinna eest tasumine. "Eriolukord annab valusa hoobi. Muresid on kõigil - nii väikestel kohvikutel kui ka suurtel restoranide gruppidel. Toitlustusäris on võimekus vastu pidada piiratud," lausus Liivamägi.

Ta tõi välja, et ettevõtjad on aga uues olukorras leidlikud ja otsitakse võimalusi, kuidas alternatiivselt toimetada. "Näiteks kasutatakse toidukullerite abi ka siis, kui restorani uksed on juba suletud. Toitlustusasutustel, kellel on toorained ette tellitud või suures koguses olemas, tuleb need ka maksimaalselt ära kasutada," ütles Liivamägi.

Valitsus piirab öist alkoholimüüki
Alates homsest tohib restoranides, kõrtsides, baarides ja teistes toitlustus- ning majutusasutustes alkoholi müüa kell 10-22. Öine alkoholimüük ajavahemikul 22-10 on eriolukorra lõpuni keelatud.


Alkoholi jaemüügi piirang on vajalik selleks, et välistada alkoholiga liialdamise juhtusid, mis koormavad nii meditsiinisüsteemi kui politseitööd eriolukorra ajal, teatas valitsus.


Piirangut ei kohaldata rahvusvahelisel reisijateveol lennukite või laevade pardal ning rahvusvahelise lennujaama ja sadama julgestuspiirangu alal asuvates müügikohtades.


Vabariigi Valitsus kuulutas 12. märtsil välja eriolukorra seoses COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas ja sellest tingitud massilise nakatumise ohuga Eestis. Eriolukord kehtib praeguse seisuga 1. maini.


Tänaseks hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 225 inimesel, alates 31. jaanuarist on Eestis kokku tehtud 1625 COVID-19 testi.