Kunda Nordic Tsement andis täna teada päris suurest koondamiskavast – kokku jääb tööta 78 inimest. Ettevõtte tegevdirektor Meelis Einstein seletas Ärilehele, et käik pole seotud praegu palavikuliselt areneva koroonaviiruse majandusmõjudega vaid CO2 kvoodi hinna kasvuga Euroopas.

„Koondamine on seotud meie klinkritootmisega, mille peame Eestis lõpetama,“ ütles Eisntein, kelle sõnul tingis otsuse CO2 hind.

Klinkritootmine on tsemendi tegemise protsessi esimene etapp, kui lubjakivi ja savi põletatakse põlevkiviga. Tsemendi saab pärast klinkrit jahvatades ja lisanditega segades.

Paraku tekitab Kunda tehases kasutusel olev vana klinkri tootmistehnoloogia ka palju süsihappegaasi ehk CO2-te. Ettevõte tegevdirektor seletas, et vaadates Euroopa Liidu uuele kvoodikaubanduse perioodile, mis algab järgmisest ehk 2021. aastast, ei tasu enam klinkritootmine selgelt Eestis ära.

„Meil oli kaks varianti, kas investeerida uude põletusahju, mis maksab ca 100 miljonit eurot või siis hakata klinkrit tsemendi tegemiseks sisse tooma teistest regiooni tehastest. Arvestades, et põhjala regioonis on tsemendi ülepakkumine, siis jäi ainult klinkri sisse ostmise variant,“ ütles ta viidates, et suur investeering uude tehnoloogiasse poleks ära tasunud. „Tsemendi tootmine läheb edasi,“ kinnitas ta.

Aga samas pidi Einstein tõdema, et klinkritootmise lõpetamine on suure mõjuga. „Kuna tegemist on töömahuka protsessiga, siis tähendab see peaaegu poolte ettevõtte töötajate koondamist,“ nentis Eisntein.

Ja tema sõnul tuleb arvestada, et tootmisvaldkonna sulgemine mõjutab ka lisaks veel teisi kohalikke ettevõtteid, kes protsessidega seotud on – transpordisektorist korrastustööde tegijateni. „See on suur pauk kohalikule majandusele kindlasti,“ nõustus Einstein. Tehase juht sai lubada leevenduseks vaid seda, et koondatavatele töötajatele makstakse natuke rohkem hüvitist, kui seadus seda rangelt nõuab.

Klinkritootmise lõpetamine ja sissevedu tähendavad, et edaspidi on Kundas toodetav tsement 30% CO2 õhku paiskamise osas 30% säästlikum. Einstein arvas, et tõenäoliselt hakatakse vajalikku tsemendi komponenti nüüd sisse tooma Rootsist, Gotlandi saarelt.