Selliseid inimesi on maksu- ja tolliameti andmetel Eestis täna 28 160.

Valitsus ja töötukassa tahavad koondamiste vältimiseks tulla välja lahendusega, et hüvitada ettevõtetele palgakulust 70 protsenti. FIEde töötasu hüvitamist töötukassa vahenditest arutatud ei ole, sest FIE on ettevõtja ning ei maksa töötuskindlustusmaksu.

Liivamägi sõnul on FIEde mured ettevõtluse poolelt samad, mis juriidilisest isikust ettevõtjal - käibe langusest tulenevalt raskused kohustuste täitmisel. Seda nii arvete, palkade kui maksude maksmisel.

Makseraskustesse sattudes soovitab Liivamägi siiski maksudeklaratsioonid korrektselt esitada, sest muidu ei ole riigil võimalik ettevõtjate seisust adekvaatset pilti saada.

Maksuamet omalt poolt lubab olla võlamenetluses paindlik. „Hetkel eriolukorra ajal me ei tee sundtäitmise toiminguid," kinnitas Liivamägi. Samuti ei ole võlad maksuameti kodulehel võlapäringus avalikustatud.

Mida aga teha siis, kui praeguses olukorras riigimakse tasuda ei suudeta?

Liivamägi soovitab sellises olukorras ja maksuvõla tekkimisel see ajatada. Lihtsustatud ajatamise võimalus asub MTA e-keskkonnas. Maksukohustust saab Liivamägi sõnul e-maksuametis ajatada ka siis, kui selle tasumise tähtpäev ei ole veel saabunud, kuid deklaratsioon on juba esitatud.

Rahandusministeerium otsustas täna, et eriolukorras peatatakse maksuvõlgade intressi arvestamine kuni 1. maini. Siiski toonitas Liivamägi, et see ei tähenda, et makse ei peaks maksma ning kui see on vähegi võimalik, tuleks maksud tasuda.

Tegevuse peatamisel katkeb ravikindlustus

Kui äritegevust ei toimu, võib füüsilisest isikul ettevõtjal tekkida mõte Äriregistris tegevus peatada. Sellisel juhul tuleb aga arvestada, et kui FIE seda teeb, katkeb kahe kuu pärast tema ravikindlustus. Seega need, kellel on ravikindlustus just FIEna registreerimisest tulenevalt, võiksid tegevust pigem mitte peatada. See tähendab küll avansilise sotsiaalmaksu tasumise kohustust, kuid nagu eespool viidatud, saab tekkivat/tekkinud maksuvõlga ajatada," soovitab Liivamägi.

FIE palgataud töötajatele peaksid Liivamägi sõnul laienema valitsuse väljatöötatavad meetmed. Täpsemalt selgub see muidugi siis, kui selguvad plaanitud meetmete reeglid.

FIE palgatud töötajatele peaksid valitsuse väljatöötatavad meetmed laienema. Täpsemalt selgub muidugi siis, kui selguvad plaanitud meetme reeglid."