Politsei ja Omniva hoiatavad inimesi pettuste eest, kus proovitakse eakatelt raha saada ja nende pangaandmetele ligi saada.

"Üks variant on selline, et helistatakse pensionieas inimesele, kes on kodus, pakutakse kodu desinfitseerimist ja uuritakse väga konkreetselt ka seda, millal inimene kodus on ja millal mitte," rääkis Politsei- ja piirivalveameti põhja prefekt Kristjan Jaani ERRi raadiouudistele.

Teine liikvel olev variant on Jaani sõnul see, et kelm teatab pensionärile, et viiruse tõttu pensioni kojukannet ei toimu. "Sellel ettekäändel petetakse välja inimese pangaandmeid ja ligipääsusid," kirjeldas ta.

"Kolmas variant on selline, et e-posti peale saabub petukiri, mille kohta võib inimene arvata, et selle on saatnud mõni riigiasutus. Üks liikvel olev pettus oli näiliselt terviseameti poolt saadetud kiri, mis suunas inimest konkreetsele lingile vajutama, kust inimene saab konkreetseid juhiseid viiruse kohta," sõnas Jaani.

Jaani lisas, et sellisele lingile vajutades juhtub tegelikult see, et arvuti nakatub väga hirmsate kübermaailma viirustega ja põhimõtteliselt kogu inimese arvuti võetakse üle.

Kõned ei tule Jaani sõnul ühelt numbrilt, need on olnud erinevad. Arvuliselt on tulnud teateid kõnede ja kirjade kohta üle Eesti erinevatest paikadest vähemalt üks päevas.

"Eile õhtul oli Tallinna piirkonnas vähemalt kaks kõnet, üleeile oli Läänemaalt teade kodu desinfitseerimise pakkumise kohta ja ka Ida-Virumaal," täpsustas ta.