“Käes on tõehetk: nii nagu sina käitud riigiga, nii käitub riik ka sinuga. Ehk käivitub solidaarsuse põhimõte – kui ise midagi potti ei pane, siis pole õigust ka potist miskit tagasi saada,” lisas Paurman.

Janus Paurmani sõnul tähendab rahvakeeli OÜtamine sisuliselt 33-protsendilise sotsiaalmaksu, aga ka töötuskindlustusmaksu tasumisest äranihverdamist. “Niimoodi näidati pea olematut ametlikku palka ning raha võeti välja dividendidena. OÜ-tajad on muutunud meie majanduse tavapäraseks osaks ning mingis mõttes andsid inimesed ise osa oma sotsiaalsest kaitsest vabatahtlikult ära. Sama seis on ka ümbrikupalga saajatega,” selgitas Paurman.

“Kuigi selline maksude optimeerimine oli mäng seaduslikkuse piiril, siis kaasnesid sellega niiöelda äririskid, et ühel päeval saab vähem pensioni või siis nagu praegu – inimene jääb ilmselt võimalikust riigi kompensatsioonist ilma,” ütles Paurman.

“Praegune olukord peaks panema meid juba enne kriisi muutunud tööturgu ja töötegemist ka riiklikul ja maksutasandil ümber hindama – kuidas töösuhteid tulevikus paremini reguleerida,” lisas Paurman.