Kes tuntud firmadest millise ideega välja on tulnud?

Kopsudest õhku suunavad ventilaatorid on COVID-19 kriitilises seisus patsientide jaoks üliolulised. Nende tootmisega on kas juba alustanud või selles vallas oma abi pakkunud näiteks Amsterdamis asuv Ferrari ja Fiat Chrysleri omanik Exor, mis peab läbirääkimisi Bolognas asuva Siare Engineeringuga, mis püüab tootmist seniselt 160 ühikult kuus suurendada 500ni.

Lisaks on autotootjatel juurdepääs plastikule, metallile ning elektroonikatarnetele. Itaalia luksusautode tootja Ferrari saatis Siarele appi oma spetsialistid, kuid lisaks plaanitakse ventilaatoreid tootma hakata ka Maranello peakontoris. Nendega lööb kampa ka Fiat Chrysler.

Varem Exorile kuulunud Itaalia autoosade tootja Magneti Marelli teeb komponente Volkswagenile, PSA-le ning Fiat Chryslerile. Ettevõte peatas koroonaviiruse tõttu tootmise suuremas osas Euroopa tehastes 13.-27. märtsini, kuid võib tehase varem avada, sest ka nemad peavad Siarega ventilaatorite tootmisel abistamise osas läbirääkimisi.

„Räägime, Fiat Chrysleri, Ferrari ja Marelliga, mõistmaks, kas nad saavad meid elektroniliste osadega aidata,“ kinnitas Siare juht Gianluca Preziosa.

USAs saab president Donald Trump 20.märtsist ettevõtete tootmist suunata, kuid autotootjad on lahendusi otsinud juba varem.

Michigani autotootjad General Motors ja Ford panid 19. märtsist kõik USA tehased kuni vähemalt 31.märtsini seisma, kuid on valitsusele pakkunud, et võivad hakata meditsiinivarustust, sh ventilaatoreid tootma.

Tesla juht Elon Musk säutsus juba 18.märtsil, et vajadusel on ettevõte valmis ventilaatoreid tootma ning peab nüüd New Yorgi linnapeaga läbirääkimisi.

Suurbritannia valitsus on saatnud ventilaatorite tootmise palve 60 tootjale, nende seas Honda. Rolls Royce ja tolmuimejate ning föönide tootja Dyson.

Suurbritannial on peaminister Boris Johnsoni kinnitusel kiiresti tarvis 20 000 ventilaatorit.

Rida 3D printimisega tegelevaid firmasid on alustanud ventilaatoritega koos kasutatavate hapnikuklappide tootmist.

Moedisainer Christian Siriano, kelle tööd on müügis mainekates Nordstromis, Neiman Marcuses, Bloomingdale’s, on pakkunud, et tema meeskond võib teha New Yorgis maske. Prototüüp on tal juba valmis, kuid ta plaanib teha erinevaid versioone, et need inimeste erinevatele vajadustele vastaksid.

Zara omanik, Hispaania Inditex andis 18. märtsil teada, et hakkab tootma haiglakitleid ning kirurgimaske nii patsientidele kui meditsiinitöötajatele. Samuti teatas ettevõte, et on juba annetanud 10 000 maski ning loodab tarnida lisaks 300 000 nädala lõpuks. Zara esindajad kinnitasid, et otsivad aktiivselt sobivat materjali haiglarõivaste jaoks.

Prantsusmaa kosmeetikafirma L’Oreal on oma tootmisliinid ümber seadistanud käte desinfitseerijate ning geelide tootmiseks.

Luksuskaubabrändide Louis Vuitton ja Dior omanik. LVMH teatas, et kasutab Prantsusmaa parfüümitehaseid käte desininfitseerijate tootmiseks, mis annetatakse tervishoiuasutustele. „Jätkame selle kohustuse täitmist niikaua kuni see on vajalik,“ kinnitas ettevõte eile.

Alkoholitootjad üle maailma on alustanud desinfitseerimisvahendite tootmist, segades puhast alkoholi glütserooli ja vesinikülihapendiga.