Luminori infoturbespetsialist Elvis Rannak selgitab, et petturid kasutavad erakorralist olukorda ära erinevate petuskeemide läbiviimiseks. Näiteks üritatakse koguda inimeste andmeid, et neid siis kuritegelikul viisil ära kasutada.

„Suurenenud on ka petukõnede arv, kus koroonaviirusega seotud ettekäänete alusel palutakse inimestel edastada helistajale oma pangaandmed ja ligipääsuparoolid. Sellistele petuskeemidele on viidanud ka politsei ning andmete edastamisel võib tulemuseks olla pangaarve tühjendamine. Soovitame inimestel olla väga tähelepanelikud ja sellised kõned koheselt lõpetada,“ rõhutas Rannak.

„Lisaks tasub olla ettevaatlik ka kõikide koroonaviirusele viitavate e-kirjade ja veebilehtede osas. Petturid kasutavad praegu valitsevat olukorda agaralt ära ning seepärast tuleb iga kirja ja lehe õigsuses erilise hoolega veenduda, et mitte sattuda andmepüügi ohvriks,“ ütles infoturbespetsialist.

„Praeguses olukorras tuleks suhtuda kahtlusega kõikidesse pöördumistesse, milles palutakse teil uuendada, sisestada või kontrollida oma andmeid – isegi kui need näivad pärit usaldusväärsest allikast. E-kirjas viidatud veebilehti ja lisatud manuseid on soovituslik avada ainult juhul, kui olete täielikult veendunud, et saatja on see, kellena ta ennast esitleb. Vajadusel võib alati konkreetsesse ettevõttesse helistada ja uurida, kas nad on sellise kirja välja saatnud või mitte,“ lisas Rannak.

Luminori infoturbespetsialist paneb inimestele südamele, et telefoni ja interneti teel pangaandmete ning paroolide küsimine viitab otseselt pettusele ning neid andmeid ei tohi mitte mingil juhul jagada. Soovitatav on pettuste ohust teavitada ka oma perekonda ja tuttavaid.