Tanel Kiik sõnas kolmapäeval Delfile, et nad ei käsitle kaubanduskeskusena selliseid olukordi, kus on tegemist toidupoega, mille juures on üksikud teenusepakkumise punktid. “Nendes kohtades tuleb tagada kahe meetri nõue ehk et ei tohi hulgi kliente liikuda ja kliendid ei tohi olla ka liiga lähedal koos,” selgitas Kiik ja lisas, et sellistes kohtades võib lillepood avatuks jääda.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium täpsustas, et üldine liikumispiirang kehtib kaubanduskeskustele, kus on koos kolm või enam teenuspakkujat.

Kaubanduskeskuse üldkasutatav tähendus on “hoone või hooned, kus on koos mitu (kolm ja enam) kauplust või teenindusettevõtet, kuhu saab siseneda ühise sissepääsu ja üldkasutatava ruumi kaudu”.

“Kauplus on müügikoht, mille mõiste on sisustatud kaubandustegevuse seadusega. Ühtlasi võetakse arvesse ka kaubanduskeskuse enda määratlemist kaubanduskeskusena,” täpsustab ministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Laura Laaster.

“Mitme kaubandusettevõtte olemasolu soodustab inimeste viibimist keskustes, mis loob võimalused viiruste levikuks. Kui hoones on 1 toidupood ja lisaks ka vaid nt 1 lillepood, siis see kaubanduskeskuse mõiste alla ei lähe ja võib jääda avatuks,” lisab ta.

Vastavalt valitsuse määrusele võivad avatuks jääda toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel.