Millest aga tuleks peale hakata? „Kõige olulisem on lihtsalt algust teha ja esimene summa kuskile investeerida," on eksperdid ühel meelel. „Ilma selleta ei ole kasu ka kogu maailma teadmistest," arvas investor Taavi Pertman.

Esimese investeeringu tegemise järel kasvab huvi ja motivatsioon investeerimisega tegeleda, julgustas mõne aastaga finantsilise sõltumatuse saavutanud Mihkel Kukk. 28aastaselt rahalise vabaduse saavutanud Liisi Kirch lisas, et investeerimine õpetab iseennast tundma ning aitab mõista isiklikku riskitalvust.

Investeerimisega alustades tasub lugeda selleteemalisi raamatuid või blogisid, kuulata podcaste ning suhelda inimestega, kes juba investeerimisega tegelevad. „Põhitõed ei ole üldse nii keerulised, kui esmalt võib tunduda," kinnitas esimese lastele suunatud rahatarkuse raamat „Tom õpib rahamängu" autor Riin Tuttelberg.

Kirch lisas: „Samas ei tohi teadmiste hankimise taha end lõputult peita - kogemus on kõige parem õpetaja!" Tema sõnul on investeerimise juures kõige olulisem, et iga kuu pandaks kas või natukene oma sissetulekutest kasvama. „Pole oluline kas alustad 10, 100 või 1000 euroga kuus - kui juba ise asjas sees oled, kasvab ka isu, ning jõuad kiiresti selleni, et proovid investeeritavat summat aina kasvatada

Kuke sõnul tuleb esimese investeeringu tegemise järel endale seada eesmärgid, et oleks selge, miks investeerimisega üldse soovitakse tegeleda. Kui ka need paigas, tuleb koostada plaan ja seda täiendada. „See aitab selget sihti hoida, eriti veidi keerulisemates olukordades nagu hetkel on," lausus ta.

Tuttelberg arvas, et enne investeerima asumist võiks olemas olla säästupuhver, mis katab ära vähemalt kuue kuu kulud: „Investeerima peaks ainult seda raha, mida sul igapäevaselt vaja ei lähe." Samas leiab ta, et investeerimisega võiks alustada juba noores eas, et liitintress saaks varadele võimalikult palju positiivset mõju avaldada. „Ma väga pooldan lastele rahatarkuse õpetamist ja juba võimalikult noorena väikeste summadega investeerimise alustamist."

Millise summaga alustada?

Investeerimist tuleks alustada väikeste summadega - olgu selleks kas või 10 eurot. „Vead on garanteeritud. Parem on need läbi teha siis, kui õppemaks on veel väike," leidsid Pertman ja Tuttelberg.

„Isegi kui esimese 10 euro investeerimisel on tehtud mõni viga, oskad neid hiljem suuremaid summasid investeerides vältida. Ka ise alustan samamoodi investeerimist igas uues valdkonnas, millega puudub varasem kogemus," ütles Kukk.

Ka Kirchi sõnul on väikeste summade kaupa alustades eeliseks see, et vead maksavad vähe. „Oma raha vähesel määral mängu pannes õpid kõige efektiivsemalt. Miks mitte kõigepealt proovida 10-20 euro kaupa sotti saada, mis see investeerimine ikkagi on ning kui näppu pidi selle sees sa tahad olla - kas ise aktsiaid valides ning vastavaid ettevõtteid analüüsides või eelistad võimalikult automaatselt iga kuu raha konkreetsesse fondi kanda, kus otsused teeb sinu eest fondihaldur."

„Praegusel ajal ei jää väikeste summadega alustamine ka sobivate instrumentide puuduse taha, kõik vajalikud lahendused on turul olemas," julgustas Tuttelberg.

Kas langust peaks kartma?

Lühiajaliste languste ajal on abiks meenutada, mis su investeerimisstrateegia on ja kui pika investeerimishorisondiga sa investeerid. „Kui eesmärgini on veel 30+ aastat minna, siis sellised langused on tavaliselt lihtsalt lühiajaline võimalus soodsama hinnaga aktsiaid juurde osta," ütles Pertman. „Emotsionaalselt on neid lihtsam läbi teha, kui portfellis punaste numbrite asemel keskendud hoopis sellele, mitu osakut sul seda indeksfondi on ja kuidas iga ostuga see arv muudkui kasvab. Pikas plaanis mõjutab ikkagi see sinu tulemust tunduvalt rohkem kui tänane hind."

Kukk lisas, et tänases majanduslanguse olukorras tasub igal investoril läbi teha n-ö "Kas ma saan magada" test: „Kuna investeerimine on väga personaalne ja inimeste riskitaluvus on erinev, tasub investeerida siiski nii, et öösel rahulikult magada saaks." Samas tasuks tema sõnul praegu jälgida ka rahavoogude ning likviidsuse olemasolu kuna tihti sellises olukorras tekib võimalusi, mida tavalises rahulikus olukorras ei teki.

„Kuna keegi meist ei tea, millal turgude madalaim punkt saabub, siis tasub oste sooritada edasi ka siis, kui turud kukuvad. Nii tood igal kuul investeerimisega jätkates oma väljavalitud varaklassi ostuhinda alla ning siis kui tulevikus investeeringust väljud, on sinu kasum kokkuvõttes suurem," arvas Kirch. „Kui praegu investeerida tundub siiski liiga õudne, on ehk hea aeg puhvreid koguda, et investeerimisega alustada siis, kui ikka magada ka saad."

Tuttelberg arvas, et neil, kes mõnda aega on investeerimisega juba tegelenud, on praegu kõige mõistlikum regulaarsete ostudega jätkata, et saada pikaajaliselt kasu järgmisest tõusufaasist. „Praeguses turuolukorras on hea endale meelde tuletada varem paika pandud põhimõtteid ja reegleid, et ei tekiks kiusatust kogu vaba raha languse algfaasis kohe ära ei kulutada."

Kuhu eksperdid investeeriks?

„Kui investeerimishorisont on 10+ aastat, siis tänane oleks päris hea koht, kust pihta hakata. Kohe kindlasti parem kui paar kuud tagasi," ütles Pertman. „Üsna lollikindel investeering võiks olla igakuiste regulaarsete ostudega laiapõhjalisse indeksfondi panustamine. Väikeste summadega saab seda teha näiteks läbi mõne pensioni kolmanda samba indeksfondi."

Ka Tuttelberg soovitab raha paigutada laiapõhjalistesse indeksfondidesse. "Suurepärane võimalus väikese kuluga indeksitesse investeerida on tegelikult kolmas sammas, mille netopalgast tehtud sissemaksetelt maksab riik igal aastal 20% tulumaksu tagasi. 20% tootlust nagu maast leitud!" Ta lisas, et kui kolmanda samba võimalused juba kitsaks jäävad, siis saab ka omal käel sobivaid börsil kaubeldavaid fonde (ETF) valida.

Kukk sõnas, et tema jälgib uute investeeringute osas aktiivselt erinevaid aktsiaid ja kinnisvaraturge, kus hinnad muutuvad ostmiseks aina meeldivamaks. Samas ühisrahastuses on tema hinnangul praegu juba märgata esimesi ohumärke.

Kui sinagi soovid investeerimisega alustada, siis küsi endalt need kaheksa küsimust, liitu Eesti suurima rahatarkuse grupiga Kogumispäevik ning kuula Kogumispäeviku podcaste.