Hamptoni mõis, kus tegutseb nii hotell kui selle restoran Peel’s, pidi pärast koroonaviirusest tingitud piirangute kehtestamist kiiresti tegutsema, kuna see on külvanud juba ohtralt kaost kogu majutus- ja toitlustussektoris, kirjutab CNN Business.

„Me oleksime seisnud silmitsi 150 000 naela (ehk üle 167 000 euro – S. L.) suuruse igakuise kahjumiga, kui me poleks kohe midagi ette võtnud,” kirjeldas Hamptoni mõisa juhataja James Hill. „Me pidime meeskonna välja rentima, muidu meil poleks mingit võimalust sellest eluga välja tulla,” lisas ta.

Saksa jaekett võttis hulga töötajaid ajutiselt oma palgale

James Hill on koos oma kaasa Fjona Hilliga juhtinud Hamptoni mõisa 11 aastat. Naise sõnul on 2020. aasta alanud tõeliselt emotsionaalse Ameerika mägedel sõiduga. Märtsi alguseks, kui surve söögikohtadele kasvas viiruse tõttu juba väga suureks, muutus väga tõenäoliseks, et nad peavad kümneid töötajaid lahti laskma.

Siis aga pöördus nende poole Saksa supermarketite kett Aldi, kes pakkus, et on nõus osad töötajad enda palgale võtma. Saksa ettevõtte Suurbritannia peakontor asub väga lähedal Hamptoni mõisale, mistõttu kasutavad nad kohta aeg-ajalt oma ürituste korraldamiseks. Kuna koroonaviirus tõi kaasa ka paanikaostud, vajas Saksa jaekett lisatöökäsi ja võttis ajutiselt enda palgale 30 Hamptoni mõisa töötajat.

Kuigi nüüd on Suurbritannia valitsus lubanud kriisi perioodil tasuda 80% ulatuses tööta jäänud ettevõtete töötajate palgad, tuli Aldi pakkumine tol hetkel Hamptoni mõisa jaoks ühe suure imena. „See oli meie jaoks väga suur kergendus,” tunnistas Hill.

Samas seisis aga Hamptoni mõisa söögikoht, millel on ka üks Michelini tärn, ise silmitsi restoranikülajastajate kadumisega. Tavaliselt renditakse kohta välja pulmade pidamiseks, nüüd on see mõneks ajaks täiesti suletud. „Me pidime kõik kinni panema. Me sõltume väga pulmadest, ilma nendeta seisame silmitsi suure kahjumiga,” kirjeldas Fjona Hill.

Seetõttu otsustasid toiduvalmistamise fännidest Hillid, et nad peavad kiiresti mingil muul moel oma ettevõtte käigus hoidma. Nii otsustati eesmärgiks võtta kogukonna aitamine ajal, kus nõutakse tugevat isolatsiooni. „Tahtsime välja tulle mudeliga, kus me suudame aidata kogukonda, aga hoida ka ülejäänud oma töötajatest töös ja äri käimas,” rääkis James Hill.

1+1 söögikordade müük

Nii mõtlesid nad välja „restoran ratastel” kontseptsiooni „Peel’s on Wheels”, mille toidu valmistavad restorani kokad ja mis toimetatakse kullerteenusena klientidele. Iga tellitud toidukorra kohta annetavad Hillid ühe toidukorra kas riskirühma kuuluvale või eakamale inimesele kogukonnas, kes on sunnitud olema viiruse tõttu isolatsioonis.

„Eesmärgiks on julgustada kogukonnaliikmeid läbi meilt ostetavate söögikordade toetama omalt poolt ka ülejäänud kogukonda,” lisas James Hill. Selleks, et lisaks antavad söögikorrad abivajajateni jõuaksid, teeb Hamptoni mõis koostööd organisatsiooniga, mille nimeks on Urban Devotion ja kes teeb tööd sotsiaalselt haavatavate noorte ja perekondadega Birminghami piirkonnas.

Urban Devotion vastutab nende söögikordade õigetele inimestele suunamise ja laialiveo eest. „Me teeme seejuures koostööd ühe kohaliku algkooliga, mille kööki me saame kasutada nende toitude valmistamiseks,” rääkis organisatsiooni tegevjuht Andy Winmill. Ta kiitis, et Hamptoni mõis on leidnud leidliku viisi, kuidas ka kriisitingimustes edasi tegutseda.

Teine algatus, millega Hamptoni mõis välja tuli, on läbisõidupood, kus mõis siis pakib ostjatele koti värskeid aedvilju, mis nad ise on kasvatanud. Selle eesmärgiks on pakkuda kohalikele inimestele ka isolatsiooni tingimustes toidu tegemiseks kvaliteetset toorainet.