Politsei pressiesindaja Kristjan Lukk ütles ERRile, et seadus võimaldab teha juriidilisele isikule eriolukorra juhi seadusliku korralduse eiramise eest ette rahatrahvi kuni 20 000 eurot.

"Selleks on vaja tõendada, et juriidiline isik võimaldas korraldust sihilikult eirata," ütles Lukk.

Ta selgitas, et politsei käis kolmapäeval, mil kampaania algas, mitmes Sportlandi poes kohapeal olukorda hindamas, müüjatele ja ostlejatele olukorda üle selgitamas. Ühtlasi võttis politsei selgituse saamiseks ühendust Sportlandi esindajaga, kes tõdes, et nad ei suutnud taolist olukorda ette näha ning sulgesid kauplused ennetamaks edasist inimeste koondumist nende poodidesse.

Politsei otsustas Sportlandi mitte trahvida.

"Kuna poed sulgesid kolmapäeva õhtul oma uksed, jäid suletuks ka neljapäeval ning kaubanduskeskustes asuvad poed peavad eriolukorra juhi korraldusel alates reedest samuti suletuks jääma, on rikkumine lõpetatud ning politsei ei näe praegu täiendaval karistamisel mõtet," põhjendas Lukk.

Loe uudist ERRis.

Kampaania meelitas poodi rahvahulgad

Sportland alustas eelmisel nädalal -50-protsendilist sooduskampaania, mis meelitas poodi suurtes hulkades rahvast. Nii mõnelgi inimesel ununes riigis kehtiv eriolukord ja nad kiirustasid hulkades Sportlandi kauplustesse.

Sotsiaalmeedias levisid mitmed fotod, mis näitavad tekkinud olukorda Sportlandi kaupluses Tartu Lõunakeskuses. Inimesed olid hulkades poes, kahe meetri piirangust ei pidanud mitte keegi lugu. “Stanged olid segamini pööratud. Inimesed ootasid järjekorras, et jalatseid proovida. Suurt rabelemist poes ei olnud, inimesed olid rahulikud,” kirjeldas Kasulikule olukorda pealt näinud mööduja.

Sportandi juht Are Altraja sõnul ei olnud nende eesmärk, et inimesed poodi jookseksid. "Me ei oodanud nii palju inimesi poodidesse, kampaania oli mõeldud eelkõige veebikampaaniana. Meie eesmärk ei ole viirust levitada," kommenteeris ta tekkinud olukorda.

Kauplusekett sulges kõik poed neljapäeval ja vabandas tekkinud olukorra pärast sotsiaalmeedias.

Valitsus noomis samuti

Peaminister Jüri Ratas noomis valitsuse keskpäevasel pressikonverentsil ettevõtjaid, et praegune aeg pole õige allahindlusteks. Lisaks kritiseeris kampaaniat majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et aktsepteeritavad on ainult e-ostu kampaaniad, rahvarohketes kohtades viibimist tuleb piirata.

Aasa sõnul on kauplustel kohustus järgida terviseameti juhiseid. „Info ja juhised on kauplustele edastatud ning need on täitmiseks kohustuslikud. Üleskutsed rahvakogunemisteks on täiesti lubamatud," ütles Aas.