Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti põllumajandus-kaubanduskoda saatsid maaeluministrile, sotsiaalministrile ja siseministrile ettepaneku, kuidas põllumajanduses ja toiduainetööstuses tekkinud tööjõukriisi leevendada.

Kiiret lahendust vajab lühiajalist välistööjõu töötamise lubade ajutine pikendamine olukorra normaliseerumiseni,“ vahendas Aktuaalne Kaamera.

„Kui Eesti inimesed on valmis põllumajanduses töötama, siis algaval kevadhooajal vajavad meie põllumajandus- ja aiandustootjad hädasti eri põllutöödel abikäsi, näiteks taimede istutamiseks ja hiljem ka saagi koristamiseks.“ Samas vajatakse ka Eesti looma- ja taimekasvatusettevõtetesse oskustöölisi, kellel on vajalikud teadmised, varasem töökogemus ja erialane kutsekvalifikatsioon.

Töökäsi otsitakse suurtes kogustes

Tartumaal Peipsiääre vallas asuv Estrago võtab hooajatöödele tööle 30 inimest. Põlvamaal asuv Joosepi talu, kes tegeleb maasikakasvatusega, pakub juuni algusest kuni septembri lõpuni tööd lausa 100 töötajale, osaliselt on pakkuda tööd ka mais ja aprillis.

Hooajatöölistele pakutakse reeglina kohapeal ka majutust ja töötasu makstakse tunni- või tulemuste põhiselt. Joosepi Talu pakub töötajale tasu alates 0,4-0,5€ ja 0,6-1€ kg kohta, palk sõltub suuresti töötaja võimekusest korjata. Lisaks tükitööle on teatud töödel ka tunnitasu.

Maasikakasvatusega seotud tööd 15 töötajale pakub veel Kortexo Väike-Maarjas, 75 töötajale pakub tööd OÜ Tasujamaa Põlvamaal ja 15 töötajale OÜ Moosese talu marjad Tartumaal.

Meelitatakse lavaga

Kortexo meelitab töötajaid enda juurde sellega, et maasikate korjamine toimub lavaga, kus ei pea kummardama, vaid töö toimub lamades ning vihmase ja tuulise ilmaga on katus töö tegemise ajal pea kohal.

Köögiviljakasvatuses pakub neljale inimesele tööd Intsu Talu Põlvamaal. Väljaõpe toimub kohapeal, tööd pakutakse oktoobrini. Töö sisuks on taimede hooldamine, saagikoristus, toodangu pakendamine ja kasvuhoone korrashoid.

Üksikuid töökohti pakuvad veel tulundusühistu Talismaa Jõelähtme vallas, kes otsib köögiviljakasvataja-kasvuhoonetöölist ja Devi Kiik Viljandimaal otsib põllutöölist. Talismaa pakub kultuuride hooldamise eest põllul ja kasvuhoones palgaks 800 eurot. Devi Kiik pakub aga üsna konkurentsivõimelist palka, mis algab 1200 eurost ning võib kuni 1500 euroni ulatuda.

Palk eestlast ei kutsu

Sellenädalane Maaleht kirjutas, et Eesti inimesed ei kipu enam aastaid maasikaid korjama, see raske töö on jäänud ukrainlaste ja moldovlaste peale, kuid tänavu nende peale loota ei saa. „Meil on kõige suurem risk see, kui me ei saa hooajatöölisi kevadtööde ning marjakorjamise ajaks,” tõdes Tartumaa maasikakasvataja Paavo Otsus Aran Farmingust.

„Marjakorjamisega on võimalik teenida normaalselt. Head korjajad teenivad Eesti keskmise palga ja rohkem, aga selleks tuleb vaeva näha ja inimene peab vormis olema,” rääkis Otsus. „Ülekaaluline, endast heal arvamusel netikommentaator, kelle hobiks on õllejoomine, ei saa kindlasti maasikakorjamisega hakkama.”

Põlvamaal asuv Joosepi talul, kes otsib kokku sadat töötajat, on kokku 30 hektarit maasikapõlde, lisaks tomati- ja kurgikasvuhooned. Talu oli tööjõu osas arvestanud 100–120 ukrainlasega, enamikule olid viisadki tehtud.