Riigiabi andmise reeglid on Euroopa Liidu põhiline instrument, millega ühendus väldib konkurentsiolukorra moonutamist ühtsel turul riiklike toetustega. Praeguses eriolukorras ja majandusseisakus on Euroopa Komisjon tavapäraseid reegleid oluliselt lõdvendanud.

Nii on lubatud ettevõtetele anda otsetoetusi ja valikulisi maksusoodustusi kuni 800 000 euro ulatuses ettevõtte kohta. Samuti on lubatud pangalaenude garanteerimine ja laenude intressimäära subsideerimine ning ekspordikrediidikindlustus.

Eelmisel nädalal laiendas Euroopa Komisjon võimalusi veelgi, lubades täiendavalt toetada just koroonaviirusega võitlemisega seotud teadus- ja arendustegevust, testimiskeskusi ja tootmist ning võimaldades maksusoodustusi ja palgasubsiidiume konkreetsetes enim kannatanud piirkondades või sektorites.

23 riiki on praeguseks Euroopa Komisjonilt saanud riigiabi andmise loa. Toetusskeemides domineerivad laenugarantiid ja mitmesugused laenuskeemid, vähemal määral on riigid kasutanud otsetoetusi.

Ka Eesti on kasutusele võtnud laenud ja laenugarantiid. Kui üldiselt ei tehta vahet tegevusaladel, siis näiteks Itaalia on ühe abipaketi suunanud spetsiaalselt meditsiinivarustuse ja isikukaitsevahendite tootjatele.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.