Koostöös Tallinna ülikooli teadlaste ja Eesti Geograafia Seltsiga on keskkonnaamet loonud platvormile avastusrada.ee rajad „Õuesõppenädal 2020”, mis keskenduvad ohutule looduses viibimisele ja tegutsemisele. „Alati on lihtsam probleeme ennetada kui tagajärgedega tegeleda,” selgitab Mihkel Kangur, uurimisrühma SEEMIK liige ja Eesti Geograafia Seltsi president. „Ohte ennetava elamise lihtsate põhimõtete meeldetuletamiseks ja loodushoiu teemade puudutamiseks see rada loodigi.”

Kõik rajad on Avastusraja kodulehel, igaüks saab valida meelepärase, seda kasvõi juba kodus. Mängimiseks on vaja laetud akuga ja internetiühendusega nutiseadet, millel lubatud asukoha määramine. Rada juhatab perekonnad läbi looduse ning esitab kontrollpunktides õpetlikke ja harivaid küsimusi.

Kuidas liituda?

Mine lehele www.avastusrada.ee ja vali keskkonnahariduse kategooria. Vasakpoolsel menüüribal on rajaloojad maakondade kaupa. Vali sealt oma kodukoha keskkonnaameti või näiteks Tallinna ülikooli kataloog, järgmise sammuna juba rada ise. Alternatiiv on valida sobiv rada Avastusraja lehel olevalt kaardilt.

Seejärel registreeru rajale. Selleks saadetakse sulle e-postiga unikaalne kood, mille saad raja alguses avada ja sealt edasi juba raja punkte läbida.

Juhul kui sa oma kodukoha lähedal rada ei leidnud, aga soovid siiski osa võtta, anna sellest teada – teeme parima, et radu tekiks võimalikult paljudesse kohtadesse.

Tuletame meelde, et riigis valitseb eriolukord! Looduses liikudes pea silmas, et hoiad distantsi teiste, sulle võõraste inimestega. Vastutulijaid kohates möödu neist turvalises kauguses. Ka looduses kehtib koroonaviiruse vastu võitlemise valem 2 + 2 (koos võib liikuda kaks inimest, v.a perekonnad, ja hoida tuleb kahemeetrist vahemaad võõraste inimestega).

Loe tuleohu kohta ja võta rajale kindlasti kaasa laetud akuga mobiiltelefon.

Info
  • Mihkel Kangur, Tallinna ülikooli uurimisrühma SEEMIK liige ja Eesti Geograafia Seltsi president, 529 9075
  • Jaanus Terasmaa, Tallinna ülikooli uurimisrühma SEEMIK liige ja ökoloogia keskuse juhataja, 521 9471
Jaga
Kommentaarid