EKRE kinnitas pressiteate vahendusel, et esitab väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kohale Raul Siemi. Raul Siem jurist ja ettevõtja, kes on üle kahekümne aasta tegutsenud
tippjuhtimise ja õigusvaldkonnas.

EKRE esimees ja siseminister Mart Helme ütles, et Siem on juba kohtunud ka peaminister Jüri Ratasega, kes viib Kadriorgu paberi Kaimar Karu lahkumise ja Siemi ametisse asumise kohta.

"Raul Siem on läbiproovitud inimene, tal on pikk poliitiline kogemus, pikk staaž erakonnas ja ta on inimene, keda ma läbi ja lõhki usaldan," ütles Mart Helme.

Siseministri nõunik Raul Siem on ka EKRE esindaja Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonis (ERJK).

5. juunil 1973 sündinud Siem on EKRE liige alates 2. augustist 2016. Ta oli 2017. aasta kohalikel valimistel EKRE esinumber Rae vallas. Siem sai 164 häält ja osutus valituks Rae vallavolikogusse.

Reede ennelõunal teatas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar karu, et EKRE esimees Mart Helme on otsustanud ta ministriametist tagasi kutsuda. Karu ei olnud EKRE liige.

Rahandusminister Martin Helme tänas ühismeedias Kaimar Karu tehtud töö eest. Ta kirjutas, et "paraku ei tekkinud temal ja erakonnal viimase poole aasta jooksul töist ja usalduslikku suhet. Ei tekkinud ka meeskonda ülejäänud ministrite delegatsiooniga."

Martin Helme heitis Karule muu kõrval ette parteidistsipliini eiramist. "Küllap mängis oma rolli see, et ta tuli tipp-poliitikasse ilma vähimagi varasema poliitilise kogemuseta, mistõttu ei mõistnud, et ministri koha saamiseks teevad sajad inimesed igapäevaselt pikki aastaid tõsist tööd. Selle töö tulemusel saadakse valimistel hääled teatud väärtuste ja poliitikate ellu viimiseks. Erakonna valijad, liikmed ja juhid ootavad, et erakonna ministrid viiks ellu koalitsiooni ja erakonna poliitikat. Praegu kippus aga nii olema, et IT ja väliskaubandusministri portfell oli mitte EKRE vaid Ametnike Partei käes."

Erakonna ametlikus kurjustab ka parteiliider Mart Helme Kaimar Karu parteijoonest hälbimise üle. „Kaimar Karu on hea spetsialist, aga kahjuks ei kujunenud tal erakonnaga head töist suhet. Meil ei tekkinud head meeskonda. Erakonna liikmeskonnas on tema tema tegevus tekitanud arusaamatust ja küsimusi,“ ütles erakonna esimees Mart Helme PR ametniku vahendusel.

„Me eeldame, et kõik meie erakonna ministrid tegutsevad kooskõlas
erakonna toetajate väärtuste ja seisukohtadega, kaasa arvatud sellistes küsimustes nagu immigratsioon, võõrtööjõud, e-valimised ja postiteenuse tagamine maapiirkonndades.“

Mart Helme ütles Delfile, et praegune eriolukord ei puutu Karu lahti laskmise juures asjasse. "On küll eriolukord, aga eriolukorras on asjad kontrolli all ja see ei puutu nüüd küll kuidagi asjasse. Otsus oli küpsenud pikka aega ja pikka aega seetõttu, et juba pikemat aega nägime, et vaatamata püüdlustele meil kuidagi ei tekkinud ühtset vereringet ja ühtset, sarnast maailmatunnetust," tunnistas Mart Helme kiirusutluses.

"Tuleb meeles pidada, et me Kaimar Karuga läbirääkimisi pidades veendusime küll, et ta on väga hea spetsialist it-küsimustes, aga meil jäi mõnevõrra segaseks tema poliitiline platvorm ja töö käigus selgus, et meil on erakonna eesmärkide osas küllaltki palju erinevaid arusaamu. Selle tõttu ei saanud teoks ka see lootus, mis meil algselt oli, et ta võiks astuda erakonna liikmeks ja erakonna liikmena võiksime pikemas perspektiivis juba koos edasi minna," kirjeldas Mart Helme Olukorda.

"Ta erakonna liikmeks astuda ei tahtnud ja ausalt öeldes viimasel paaril kolmel kuul me väga ei tahtnud teda enam ise erakonna liikmeks, sest oli ikkagi päris selge, et tema niisuguste rahvuskonservatiivsete vaadetega, nagu meie erakonna tuumikvalija hindab, ja meie erakonna liikmeskond põhiliselt on, ei ole. Ta on pigem sinna liberaalsuse poole," kirjeldas Mart Helme erakonnas valitsenud ootusi.

"Sellest kõigest tulenevalt ei tekkinud meeskonnatunnet ja midagi ei ole teha. Me nägime, et meil paljudes küsimustes ei liigu asi edasi, olgu tegemist e-valimistega, Omniva küsimustega, Eesti Posti küsimustega – kui tullakse välja ettepanekuga maapostkontorite sulgema hakata, mis on seglelt meie programmiliste seisukohtadega vastuolus, siis me sellega nõus olla ei saa. Niimoodi samm-samult kogunes see vastastikune mittemõistmine," ütles Helme.

Ta kinnitas, et mingit viimast piiska karikasse ei langenud: "Täiesti aus vastus: mitte [miski ei saanud] viimaseks piisaks, vaid lihtsalt me leidsime sobiva, usaldusväärse ja läbiproovitud uue inimese. Selle isiku tõenäoliselt avalikustame täna õhtupoolikul, ei taha enne öelda, kui on peaminister kohtunud."

Riigikogu esimees, EKRE liige Henn Põlluaas ütles ERR-ile, et Karuga on mitmeid kordi räägitud meeskonnatöö tähtsusest ja erakonna sihtidest kinni pidamisest.

"See ettepanek, et ta välja vahetada ei ole tekkinud üleöö ja see ei ole ka seoses praeguse kriisiga," ütles Põlluaas.

"Erakond ja kõik erakonna ministrid peavad töötama meeskonnana ja isekeskis kõik küsimused läbi arutama ja ühiselt edasi minema. Kui see meeskonna töö ei toimi ja jääb kellegi taha toppama, siis tulebki vaadata personaalia küsimusi," lisas ta.

"Karuga on mitu korda sellest probleemist räägitud ja tulemust ei ole kahjuks olnud ja nüüd me olemegi sellises hetkes, et EKRE peab ministri välja vahetama," ütles Põlluaas veel.

Põlluaas märkis, et uus ministrikandidaadiga on räägitud ja tõenäoliselt tuleb ta EKRE ridadest. "Ta on täiesti kompetentne selles ametis ja väga hästi teab, mida ministritöö tähendab," lausus Põlluaas.

Karu teatel helistas talle täna hommikul EKRE esimees Mart Helme, andes teada, et kutsub Karu ministriametist tagasi, kuna "koostöö ei suju ning ka erakond ei ole rahul". Karu kirjutas, et peaminister Jüri Ratast pole tal õnnestunud veel tabada.

Karu, kes ei kuulu EKRE ridadesse, asus ministriametisse mullu 2. novembril pärast Kert Kingo ametist lahkumist. Kingo omakorda jõudis ametit pidada pisut üle viie kuu - tema asus ministriks mai keskel pärast Marti Kuusiku ühepäevaseks jäänud ametiaega.

Karu kirjutas: "Täna hommikul helistas mulle Eestimaa Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme ning andis teada, et kutsub mind ministriametist tagasi, kuna "koostöö ei suju ning ka erakond ei ole rahul".

EKRE fraktsiooni toimekate liikme toetuse ning koostöövalmiduse valguses tekitab nii see väide kui ka eriolukorra kontekstis vastutustundetu otsus hämmingut, kuid loomulikult on erakonna esimehel õigus käituda oma tõekspidamiste ning parema äranägemise järgi.

Peaminister Jüri Ratast pole mul õnnestunud tabada.

Kui see nädal peaks tõepoolest olema minu viimane nädal EKRE-le määratud väliskaubandus- ja infotehnoloogia ministri rollis, siis loodan vähemalt seda, et siiski ilma viivituseta jõuavad abi vajavate Eesti ettevõtjateni viimaste nädalate päevade ja õhtute põhifookuses olnud toetusmeetmed:

- Õiglaselt jaotatud KredEx-i 1,55 miljardi suurune laenumeetmete pakett

- EAS-i 25 miljoni suurune (ning loodetavasti vähemalt kolmekordistuv)
otsetoetuste pakett turismisektorile

- EAS-i 10 miljoni suurune (ning loodetavasti vähemalt kolmekordistuv)
otsetoetuste pakett väikeettevõtetele.