Karantiin sulges uksed, aga avas aknad – see kirjeldab hästi kaupluste olukorda, kui suurem osa ostlemisest on üle viidud internetti. See teeb inimeste igapäevaelu isolatsioonis mugavamaks ja erinevaid internetipoode saab uudistada, ilma, et peaks ise rahvarohketesse kohtadesse kauba järele minema. Ka e-poodide telefoniäppide valik on oluliselt laienenud ning see on tehnoloogiatootjad sundinud erilist tähelepanu pöörama turvalisusele, keelitades inimesi petturite võrku mitte langema.

Seega saame koduseinte vahel külastada kauplusi üle terve maailma ning enda nutitelefonist leida parima pakkumise, ilma järjekordades seismata. Ja mis veel toredam, kontaktivabalt kauba ukselävelt vastu võtta.

Pea silmas turvalisust

E-poodides ostlemine on igal juhul karantiiniperioodil kõige mõistlikum tegu – olgu need siis toidupoed või muud internetis kaupa müüvad ettevõtted, valiku saad teha mugavalt ja turvaliselt enda kodus. Kuigi suurem osa kauplustest on Eestis praegu kinni ja tihti e-poele muud alternatiivi polegi, siis ära jääb ka avatud toidukauplustes rahvamasside seas liikumine. Välismaiste veebipoodi puhul võivad küll tarneajad praegu pikemad olla, ent siis saab olla kindel, et saadetised on viirusest puhtad.

Turvalisus ei ole oluline ainult viiruse leviku vaatenurgast. Ostumahu suurenemisega on hakanud levima ka rohkem petuskeeme, seega ole enne raha üle kandmist kindel, et tegemist on turvalise ja usaldusväärse ostukeskkonnaga. „Mobiiliäppide valikusse ei võta äpipoed kahtlase väärtusega e-poode,“ sõnas Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina. Näiteks AppGallery platvormil on turvalise ostukohana märgitud populaarsed veebipoed Amazon ja AliExpress.

Suuremad allahindlused ja laiem tootevalik

Kuigi e-poodides pakutav on üldiselt tavakauplustest pisut soodsam, siis eriolukorra saabudes on paljud tuntud e-kauplused alustanud allahindluskampaaniatega. Seega tutvu erinevate pakkumistega ja leia enda rahakotile sobivaim variant. Hoia silma peal ka sooduskoodidel ja tasuta tarnet pakkuvatel e-poodidel – sellega võid mõned veel lisaeurod kokku hoida.

Lisaks soodsamatele hindadele, leiab internetist ka tavapoodidest laiema kaubavaliku. Võta rahulikult aega, tutvu erinevate pakkujatega ja nende müügitingimustega ning kaalu läbi, milline toode vastab just sinu vajadustele. E-kaubandus pakub võimalust šhopata ka välismaist kaupa, mida meie tavapoodidest ei leia.

Aasia e-kaubanduse gigant AliExpress on ka paljude eestlaste meeliskohaks, mis meelitab soodsate hindade ja väga laia valikuga iga kuu enda platvormile üle poole miljardi inimese. Teine e-kaubanduse ikoon Amazon müüb ainuüksi USA-s igas sekundis ligi 5000 dollari väärtuses kaupa ning nende mobiiliäppi kasutab kuus üle 150 miljoni inimese.

Kuigi suur osa internetiostudest tehakse praegu veel arvuti vahendusel, siis nutitelefonide võidukäik on selles valdkonnas kiire. E-poodide menukus oleneb lisaks soodsatele hindadele ja usaldusväärusele ka kasutusmugavusel, seega on mobiiliäpp või vähemalt telefoni toetav versioon äriliselt oluline.

Eelnevalt mainitud maailmakuulsad e-kauplejad nagu Amazon ja AliExpress on loonud telefonirakendused igale operatsioonisüsteemile ja need on kättesaadavad enimkasutatud rakenduste platvormidel. „Ka uuel AppGallery platvormil on mitmete oluliste e-kaupluste mobiiliäpid olemas. Huawei P40 lite on üks esimestest Android telefonidest, mis tugineb AppGallery’l ning e-poodide rakendusi, mida seal ei ole, saab oma eelmisest Androidi telefonist lihtsasti koos teiste andmetega üle kanda“ sõnas Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Tehnoloogiatoojad rõhutavad, et iga internetis sooritatud ostu eel peab olema kindel platvormi usaldusväärsuses. Ühe nipina soovitavad eksperdid jälgida makseviiside variante – näiteks PayPal’i kasutamine teeb asja ühe sammu võrra turvalisemaks. Pettuse korral saab süsteemis avada kaebuse ning enamikel juhtudel aitab PayPal vajadusel ka e-poelt raha tagasi küsida.