1999. aastal sai temast maksu- ja tolliamet maksuvõlgade sissenõudmise osakonna juhataja. Tema ülesanneteks oli maksuvõlgade sissenõudmise ja rahvusvahelise maksukogumisfunktsiooni loomine Eesti Vabariigis. Selle funktsiooni organisatsiooniliste meetmete kogumi, tööd reguleerivate juhendmaterjalide, tulemus-indikaatorite, statistiliste andmete analüüsi- ja aruandluskeskkonna (sh likviidsusriskide monitooring) ning IT rakenduste väljatöötamine, rakendamine ja järelevalve teostamine.

2007 oli Siem Tallinna Vanglas direktori asetäitja. Ülesanneteks seal järelevalve- ja julgeolekualase tegevuse korraldamine ning koordineerimine, kriisijuhtimine, turvasüsteemide haldamine, hädaolukordade lahendamiseks õppuste korraldamine ja juhtimine.

2011. asus ta tööle Advokaadibüroo Hansa Law Offices jurist-konsultandina. Seal tegeles ta õigusdokumentide analüüsi, koostamise ja klientide esindamisega õigusalases asjaajamises. Spetsialiteediks oli sisekontroll ja -turvalisus, tolliõigus, vabatsoon, tollilaod, tolliprotseduuride lihtsustused, tagatised, riigihanked.

2016 asutas ta firma PoketLaw OÜ, kus ta on osanik-ärisuuna arendusjuht. See on startup ettevõte, mille eesmärgiks on õigusnõustajate hankeplatvormi väljatöötamine.

2017. aastast on Siem Rae vallavolikogu liige, EKRE Rae osakonna aseesimees (alates 2019 Rae osakonna esimees).

2018. aastal sai temast DAAN Õigusbüroo OÜ juhataja ja jurist ning andmekaitse ekspert.

2019. aastal kutsus Mart Helme ta siseministeeriumisse enda nõunikuks.

Sõerd kiidab

2003. aastani maksuametit juhtinud riigikogu liige Aivar Sõerd (Reformierakond) meenutab, et võttis Raul Siemi ise toona ametisse tööle. Siem töötas maksuvõlgade sissenõudmise osakonnajuhina ja tema ajal arendati välja maksude sissenõudmise IT-süsteem. "Raul Siem oli väga asjalik mees. Meil oli toona hea koostöö, panime asja süsteemsemalt toimima," kiitis Sõerd.

5. juunil 1973 sündinud Siem on EKRE liige alates 2. augustist 2016. Ta oli 2017. aasta kohalikel valimistel EKRE esinumber Rae vallas. Siem sai 164 häält ja osutus valituks Rae vallavolikogusse.

Juurataustaga siseministri nõunik Raul Siem on ka EKRE esindaja Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonis (ERJK).

Uuel ministril on idufirma

Siem on DAAN Õigusbüroo OÜ üks juhte. Ettevõte sai väikese hoo sisse 2018. aastal, kui selle käive oli 17 000 eurot ja kasum 5886 eurot.

DAAN on õiguse- ja ärivaldkonna eksperte koondav õigusbüroo, mis on keskendunud õigusnõustamisele, maksunõustamisele ja ettevõtete isikuandmete kaitse nõuetega vastavusse viimisele ning esindab oma kliente vaidlustes, sh ametiasutustes ja kohtus.

Ettevõtte koduleht tutvustab peatset ministrit järgmiselt:

"Omab enam, kui 20 aastat tippjuhtimise ning õigusvaldkonnas tegutsemise kogemust. Põhjalikud praktilised teadmised tsiviilõigusest, maksuõigusest, tolliõigusest, andmekaitsest ning klientide esindamisest õiguslikus asjaajamises. Osalenud nii uute transiidikoridoride, tehaste, kui ka riiklikult olulistes IT projektides."

Teine tema osalusega firma on OÜ PoketLaw, mis töötab nende endi sõnul välja keskkonda, mille kaudu õigusteenust pakkuda. 2018. aastal osutati õigusvaldkonnaga seotud teenuseid 6441 euro eest.