„Mis asja te jaurate, kui raha on, teeme koos ära,“ lausus Lõhmus. „Laenupakkumise ülevõtupakkumiseks maalimine on täielik absurd.“

Optsioonide osa oli jäetud läbirääkimisteks avatuks. Näiteks see, mis hetkel aktsiate omandamise hinda vaadatakse. Tallink kirjutas, et see on kas pakkumise tegemise, lepingu sõlmimise päeval, aga sellist asja pakkumises kirjas ei ole, märkis ta.

Lihtne matemaatika annab endiselt kokku, et me ei saaks kuidagi seal enamusosalust kaaperdada.

LHV meenutas koostööd Novalpinaga Olympic EG pakkumise ajal

„Meil ei ole Novalpinaga mingisugust aktsionäride lepingut ega Molotov-Ribbentropi pakti,“ ütles Lõhmus Tallinki pakkumise osas.

Kirjutasin ka LHV foorumis, et asusime meie pensionifondide poolt Olympic EG-le tehtud ülevõtmispakkumisest kõrgemat hinda välja pressima, kuid kui nägime, et see ei õnnestu, läksime Novalipina poole üle, rääkis Lõhmus.

Rain Lõhmus meenutas Olympic EG ülevõtmist
Novalpina ei ole kedagi diskrimineerides Olympicut üle võtnud. Asutajad täiesti vabatahtlikult ilma võlasurve (kontol kümned miljonid) või püstoli abita ilmselt Novalpinaga kokku tehingutingimused (kaaludes paljusid erinevaid variante). Kohustuslik avalik ülevõtupakkumine toimus täpselt samadel tingimustel.


Jonnipunnid said hiljem natuke tutistada. Aga kui oled fond vaadatakse su ajalugu ning sa ei saagi pehmo olla. Kõik hakkavad hiljem välja pressima.


LHV pensionifondid olid algselt ühes leeris väikeaktsionäridega, Üritasime Novalpinalt rohkem raha välja pressida. Saades aru, et see on kaotav leer, tegime kannapöörde ning hoopis diili liitumiseks Novalpina ülevõttu teostava fondiga. Juba mitu aastat on LHV pensionikogujad endale teadmata läbi Novalpina edasi Olympicu aktsionärid ning minu teada on meid siiani koheldud hästi. Kogu "sõda" käis pensionifondide klientide huvides.


Ehk vaenupooltest saime Novalpinaga hoopis liitlasteks. Kunagi ei tea, sama asi võib Tallinkiga juhtuda :-) Investeerimisel on alla surumata ego vaenlane number üks.


Kedagi solvavad sõnad TVs ....tööta lillepoes kui välja ei kannata, märkis Lõhmus LHV foorumi postituses.

Tallinki pakkumise juurde tagasi tulles tahtsid LHV ja Novalpina Tallinki nõukogusse liikmekohti, kuigi enne aktsiateks vahetamist poleks Tallinki nõukokku justkui asja.

„Tallink ei küsinud tavalist pangalaenu, kuna pole vabasid tagatisi,“ lausus Lõhmus. „Kuna antud laen pole tavaline laen, siis me ei saa pensioniks raha kogujate varadega tegutseda sedasi, et me ei tea, mis ettevõttes toimub. Seetõttu oli seal sees nõukogu liikmete punkt.“

„Siis saab nõukogus informatsiooni ja kui midagi on valesti, saab püsti tõusta ja öelda, et härrased, see on valesti, me ei ole nõus sellega. Üks koht nõukogus ei anna kuidagi ettevõtte üle kontrolli.“

See võiks ka olla mingi muu kaitsemehhanism, mis ei pea ilmtingimata nõukogu liige olema.

„Ega me ei taha nõukogu liikme tasusid teenida,“ naeris ta

Kas te pakkumist tehes eeldasite, et see võetakse vastu?

Ma endiselt arvan, et ega see halb pakkumine ei ole. Pakutud raha oli nimme natuke suurem, kui avalikult küsitud summa. Meie mõte on see, et kriisi ajal tekivad tavaliselt paljud võimalused. Mulle tundub, et üks hea ettevõtte juhtkond peaks ka praegusel hetkel vaatama laienemisvõimalusi, mitte istuma ja mitte midagi tegema. Minu arvates olime me hästi paindlikud. Finantseerimiskulu tuleb panna konteksti. Pressiteates saab opereerida numbritega, mis on tavainimestele hea. Kui vaadata, millise strateegilise probleemi laen praegu ära lahendab, siis agressiivse maailmavaatega ettevõtte juhile on see kulu esimese viie või kümne tähtsama probleemi hulka ei kuulu.

Ma arvan, et nii meie kui Tallinki baasstsenaarium on selline, et majandus taastub.Ma arvan, et Tallink hakkab mingil hetkel tootma üheksakohalise numbriga EBITDA-kasumit. Sellega saab teenindada ka võlgasid.

Kui ei oleks lootust maksumaksja rahale, siis oleks väga vastutustundetu öelda, et ei mingil juhul. Vastus võiks olla tänan, me praegu ei taha, kuid oleme valmis soovi tekkides rääkima.

Kui istuksite teisel pool lauda ja paneks ennast Infortari juhtide rolli, mida teeksite? Kui on võimalik saada riigilt laenu, kas kaaluksid teie tehtud pakkumist või mitte?

Ma olen sellega päri, et kui keegi LHVle ütleks, et me me ei pea mingi aeg makse maksma, siis vaevalt me selle vastu protestiksime. Mulle on tulnud palju toetavaid emaile. Ühes kirjutati, et me võiks maksumaksja sõbra aastaauhinna saada. Ma ei tea riigiabi seaduseid, aga ma ei imestaks kui öeldakse, et saate laenu aga siis võib tekkida tõrkeid. Pool Tallinki ärist on väljaspool Eestit. Ettevõtete pooldumiste puhul küsitakse ka konkurentidelt, et kas neil on vastuväiteid. Võimalik, et koroonaolukord kergendab kuidagi tehinguid.

Kui ma oleks ettevõte juht, siis ma ei põletaks sildasid. Me ei kavatse Talllinki üle võtta, pole sellest sõnagi rääkinudki. Parim tõrje on öelda, et see pakkumine on avatud. Tallink või Infortar võib selle põhjal teha aktsionäridele pakkumise. Meie poolest võiks riik samadel tingimustel liituda pakkumisega.